Home / Doesburg / Doesburger Theo Colenbrander krijgt eigen plantsoen

Doesburger Theo Colenbrander krijgt eigen plantsoen

DOESBURG – Het plantsoen bij de Lindewal in Doesburg krijgt na de zomer een naam: het Theo Colenbrander-plantsoen, vernieuwer van de kunstnijverheid. Het College van B&W van de Doesburg heeft hiermee ingestemd op verzoek van het bestuur van Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode Tooren.

Het mooie plantsoen ligt tussen de Lindewal en de Koepoortdijk in Doesburg en is daarmee een prachtige plek om deze beroemde Doesburgse vormgever te eren.

Theo Colenbrander is in 1841 in Doesburg geboren en is de eerste industriële vormgever van Nederland. Hij is wereldberoemd geworden met zijn keramiekontwerpen en wordt wel vergeleken met de schilders van de Haagse School. Hij heeft veel betekend voor de Nederlandse kunstnijverheid, vooral vanwege zijn ontwerpen en patronen op aardewerk. Zijn vormen waren in die tijd geheel nieuw en vertonen een robuuste elegantie, terwijl zijn decors een kleurrijke grilligheid weergeven die toen al zeer de aandacht trokken. Zijn patronen op aardewerk zijn bijna abstract, terwijl de abstracte beeldende kunst in die tijd nog helemaal niet bestond.

In Streekmuseum De Roode Tooren is sinds 2011 een Theo Colenbrander Salon ingericht. Voorzitter Rinus Rabeling merkt regelmatig dat bezoekers speciaal komen om de presentatie en de ‘roots’ van Theo Colenbrander te zien. Hij is dan ook zeer verheugd dat zijn verzoek aan de gemeente is gehonoreerd.

De vernoeming van het plantsoen naar deze beroemde Doesburger is het tweede initiatief van Streekmuseum De Roode Tooren in korte tijd. Juist deze week wordt het nieuwe naambordje onthuld van de Vischmarkt in het centrum van Doesburg, dat eveneens verwijst naar de rijke historie van de Hanzestad Doesburg. Naar verwachting zal het naambordje van het Theo Colenbranderplantsoen in oktober worden onthuld ter gelegenheid van zijn 175ste geboortedag, op 31 oktober.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.