Home / Hall / Kerkinterieur Hallse kerk ontvangt nationale erkenning

Kerkinterieur Hallse kerk ontvangt nationale erkenning

HALL – Jarenlang hebben vertegenwoordigers van kerkelijk Nederland, wetenschappers en erfgoeddeskundigen kosten noch moeite gespaard om, op basis van een lijst van criteria, vele honderden kerkinterieurs te beoordelen. Ze zijn immers van onschatbare cultuurhistorische waarde en overal, van noord naar zuid, van oost naar west, te bewonderen. De Hallse kerk behoort tot de mooiste kerkinterieurs van ons land.

Na de inventarisatie is een selectie van de 100 meest opmerkelijke kerkinterieurs gemaakt en in boekvorm gepubliceerd in het boek ‘Kerkinterieurs in Nederland’. Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nam op 20 juni het eerste exemplaar in ontvangst.

In het hoofdstuk Middeleeuwen van dit standaardwerk, is de Hallse kerk als een van achttien kerken uitgekozen, beschreven en geïllustreerd met foto’s. Zelfs in de inleiding van het bijna vierhonderd pagina’s tellende boekwerk is een afbeelding van het mooie Hallse kerkinterieur te zien. Speciale aandacht krijgen de uitbundige gewelfschilderingen, een uiting van het middeleeuws katholicisme in combinatie met het sobere protestantisme van na de reformatie in 1598. Ook de wapenschilden van edellieden, afgebeeld in het koor en op de triomfboog tussen koor en schip, worden vermeld maar dan meer in de sfeer van mensverheerlijking in dit Godshuis. Dat gaf eigenlijk geen pas. Vandaar de lokale uitdrukking ‘In Hall begon het verval’.
Elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is gedurende het zomerseizoen tot half september de Hallse kerk te bezichtigen. Rondleiders staan klaar om een toelichting te geven en met enige regelmaat wordt het orgel bespeeld.
 

Lees ook

Bord bij Koningsbrug

HALL – Op Koningsdag is naast de Hallse of Koningsbrug over het Apeldoorns Kanaal een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.