Home / Brummen / Brummen gaat voor glasvezel in buitengebied

Brummen gaat voor glasvezel in buitengebied

BRUMMEN – Wethouder Luuk Tuiten ondertekende namens de gemeente Brummen een convenant om snel internet in het buitengebied van Brummen te realiseren. In totaal slaan elf gemeenten in Noord- en Oost Veluwe de handen ineen om de weg vrij te maken, zodat de inschrijfperiode en de aanleg de glasvezelverbinding van start kan gaan.

Er moet nog aan een aantal voorwaarden worden voldaan, voordat daadwerkelijk met de aanleg wordt begonnen. Doel is dat de aanleg eind 2018 in elf gemeenten is afgerond. Het gaat om ongeveer 40.000 aansluitingen.

Naast Brummen zijn ook de gemeenten Apeldoorn, Elburg, Epe, Ermelo, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Voorst, Regio Noord-Veluwe (RNV), Stichting Breedband Noord-Veluwe en Communication Infrastructure Fund (CIF) hierbij betrokken. Deze partijen hebben tijdens een officiële bijeenkomst het convenant al ondertekend. Wethouder Luuk Tuiten ondertekende het document namens de gemeente Brummen.

In de komende jaren zal het belang van snelle en betrouwbare digitale verbindingen in hoog tempo verder toenemen. Nu alle grote kernen op de Noord-Veluwe voorzien zijn van glasvezel, richt de aandacht van zich op de buitengebieden. Juist daar zijn de verbindingen minimaal. Goede digitale verbindingen zijn er onmisbaar voor de leefbaarheid en voor de bedrijvigheid.
Wethouder Luuk Tuiten: “Al geruime tijd vragen bewoners en bedrijven in het buitengebied wanneer zij worden voorzien van glasvezel. Het verdienmodel van de reguliere providers voorziet daar niet in. Dat zou leiden tot dermate hoge kosten, dat aansluiting niet meer reëel is. Maar Communication Infrastructure Fund (CIF), onderdeel van de Rabobank, kan tegen aantrekkelijke kosten een gebied aansluiten op glasvezel. Daarbij is het wel belangrijk dat er voldoende mensen meedoen, anders is het nog niet mogelijk om de aanleg te realiseren.”

Er zijn momenteel nog twee zeer belangrijke aspecten die bepalend zijn in de zoektocht en de daadwerkelijke realisatie van glasvezel in het Brummense buitengebied. Ten eerste moet de gemeenteraad van Brummen nog instemmen om voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied eenmalig af te wijken van de gemeentelijke Legesverordening. Ten tweede is allesbepalend dat er voldoende draagvlak is onder de bewoners van het buitengebied. Marktpartij CIF geeft aan dat een minimale deelname van 50% voor hen een harde ondergrens is. Om het benodigde draagvlak te behalen gaat CIF samen met de stichting Breedband Noord Veluwe het gebied in. Het is de bedoelding om nauw samen te werken met eventuele initiatieven die al in dat gebied spelen. Daarnaast willen zij per deelgebied(je) ambassadeurs werven die weten welke sentimenten er spelen en dus ook mensen kunnen enthousiasmeren. CIF helpt en versterkt bestaande initiatieven waar mogelijk.

 

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.