Home / Regio / Bibliotheek Veluwezoom zet steeds meer in op activiteiten

Bibliotheek Veluwezoom zet steeds meer in op activiteiten

REGIO – Bibliotheek Veluwezoom doet meer dan alleen het beschikbaar stellen en uitlenen van boeken. Dit blijkt uit het recent verschenen jaarverslag 2015. De activiteiten, producten en diensten van de bibliotheek bereiken een groot aantal mensen, van educatie voor de allerjongsten tot het vergroten van digitale vaardigheden van ouderen.

In 2015 heeft het team van de Bibliotheek Veluwezoom wederom enorm veel werk verzet, is samengewerkt met partners uit de kinderopvang, het basis- en voortgezet onderwijs, het welzijnswerk en nog veel meer. Tegelijkertijd werd het gebouw van de Bibliotheek Oosterbeek gerenoveerd. Het gebouw van bijna 40 jaar oud was dringend toe aan vernieuwing en verduurzaming. Bovendien wilde de bibliotheek het gebouw geschikt maken voor multifunctioneel gebruik, voor partners en inwoners van de gemeente Renkum.

De jaarcijfers van de Bibliotheek Veluwezoom over 2015 tonen opnieuw een toename van het aantal jeugdleden en een daling van het aantal betalende leden. Het aantal leden dat e-boeken leent verdubbelde. De Bibliotheek Veluwezoom had in 2015 20.644 leden. Daarmee is 26,3 procent van de inwoners van de gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal lid van de bibliotheek.
Het aantal leden van de Bibliotheek Veluwezoom dat e-boeken leent bij de landelijke, digitale bibliotheek is ten opzichte van 2014 ruim verdubbeld naar 1.322. Samen leenden zij in 2015 bijna 9.000 e-boeken.

In 2016 werkt Bibliotheek Veluwezoom verder aan de ontwikkeling van De Klipper tot bruisend hart van Oosterbeek. En de bibliotheek hoopt dat ze de daar opgedane ervaringen op het gebied van burgerbetrokkenheid en samenwerking onder één dak kunnen voortzetten bij de plannen om ook de Bibliotheek Dieren, gevestigd in De Bundel, samen met Riqq-Rheden (Rhedense Instelling voor Cultuur en Kunst), te ontwikkelen tot een bruisend multifunctioneel centrum. Daarnaast maakt de Bibliotheek Veluwezoom zich in 2016 sterk voor het opzetten van lokale taalsamenwerking in de drie gemeenten. Een sluitend netwerk
van betrokken organisaties die achterstanden op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden bij volwassenen willen herkennen en bestrijden: het digiTaalhuis.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.