Home / Drempt / St Joriskerk Drempt zet deuren open

St Joriskerk Drempt zet deuren open

DREMPT – De St. Joriskerk in Drempt zet ook deze zomer weer haar deuren open. Publiek is elke zaterdag in juli en augustus welkom tussen 11.00 tot 17.00 uur om een kijkje te nemen in de kerk. Daarnaast is er elke zaterdag een extra activiteit.

De kerk van Drempt wordt in 1067 voor het eerst in de archieven genoemd, maar het verhaal gaat dat de kerk in de achtste eeuw is gesticht door Karel de Grote. De tufstenen toren stamt uit de twaalfde eeuw. In de veertiende eeuw is de toren verhoogd en in de vijftiende eeuw is een traptoren toegevoegd. Het éénbeukige koor met netgewelf stamt uit de vijftiende eeuw; het schip uit de vroege zestiende eeuw is in de negentiende eeuw wegens bouwvalligheid gesloopt. De restauratie van de kerk, na de oorlog begonnen, is in 1959 voltooid.
Ter verbetering van de akoestiek zijn in 1964 tien wandtapijten aangebracht. Deze zijn naar ontwerp van Gunhild Kristensen door de Dremptse bevolking in huisvlijt geknoopt in de noorse rye-techniek, twee meter breed, en drie meter lang en verbeelden de morgenster, de distel, het kruis, de palmtak, de wijnstok, de mosterdplant, het geknakte riet, de zon der gerechtigheid, de fontein des levens en de korenaren. Daarnaast is in de kerk een beeldhouwwerk te vinden van Eduard van Kuilenburg, gemaakt in 1954. Het toont symbolen voor de vier evangelisten, de vier doopsymbolen, de zeven hoofdzonden, de zeven werken van barmhartigheid, een duiveltje, een engeltje en de twaalf artikelen van het geloof.

Tijdens de open zaterdagen (en één zondag) zijn er gastvrouwen en gastheren aanwezig om zo nodig extra informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Daarnaast is er elke zaterdag een extra activiteit. Komende zaterdag, 2 juli, is Kristen Oudakker present. Zij bespeelt de piano. Daarnaast is er schilderwerk te zien van Plonie Vermeij en Addie Bijster, moeder en dochter. Zij tonen kleurrijk en abstract schilderwerk. Grootste inspiratiebron voor Plonie zijn graancirkels en de daarmee verbonden Heilige Geometrie. In ieder werk is een geometrische vorm zoals de cirkel, vijfster of de ‘flower of life’ terug te vinden. Addie werkt met aquarelverf en sluiertechnieken. De kleurkracht wordt opgebouwd in tientallen lagen. De voorstelling ontstaat vanuit de kleur, het licht en het donker zijn zelf het onderwerp. Deze manier van schilderen is een vorm van meditatie, elk werk ontstaat in stilte en rust.
 

Lees ook

Lieke uit Drempt bouwt eigen mini-satelliet

DREMPT – Er zijn maar weinig mensen die weten wat een CanSat is, en nog …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.