Home / Velp / Israël eert moedige Velpenaren met Yad Vashem onderscheiding

Israël eert moedige Velpenaren met Yad Vashem onderscheiding

VELP – Over de hele wereld vertelt rabbijn Soetendorp over de moed van Baas en Moeke van der Kemp uit Velp. Zij boden hem in de oorlog als kind onderdak. Vorige week ontvingen zij postuum de yad vashem onderscheiding.

Haim Divon, ambassadeur van Israël, reikte de oorkonde en medaille uit aan de nabestaanden: Adriaan van der Kemp uit Velp en Astrid Veenhuizen uit Arnhem. De ceremonie in de Grote Kerk werd voorafgegaan door een korte plechtigheid bij het Monument voor moedige mensen op de hoek van de Hoofdstraat en de Hogeweg, in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord . De ambassadeur en rabbijn Soetendorp lieten namelijk vijftien bomen planten in het Vredeswoud bij Jeruzalem, als eerbetoon aan alle – ook onbekende – Velpenaren die Joodse kinderen en volwassenen verborgen tussen 1940 en 1945. Een plaquette die daar aan herinnert werd door hen onthuld.

De 16-jarige Floris Loeven (foto) van het Titus Brandsma College hield daar een zeer indrukwekkende toespraak, waarin hij een parallel trok tussen de jodenvervolging uit de Tweede Wereldoorlog en de vlucht van mensen uit oorlogsgebieden anno 2016. Leerlingen van het Groenhorst Velp legden vervolgens een zelfgemaakt bloemstuk – namens alle Velpse scholieren – bij het monument. Na toespraken in de kerk door burgemeester Van Wingerden en de ambassadeur, reikte deze laatste de onderscheidingen – postuum bestemd voor Bertus en Ria van der Kemp – uit aan hun nabestaanden. Ontroerd applaudisseerden de bezoekers, staand, als huldeblijk voor Bertus en Ria van der Kemp.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.