Home / Velp / Nacht van Guus, eerbetoon aan Guus Dijkhuizen

Nacht van Guus, eerbetoon aan Guus Dijkhuizen

VELP – Onder de titel ‘De Nacht van Guus…’ heeft een aantal vrienden en bewonderaars van de in 2013 overleden schrijver, kunstpromotor, galeriehouder en vrijdenker Guus Dijkhuizen, het initiatief genomen om op zaterdag 25 juni, twee en een half jaar na zijn overlijden, de schijnwerpers te zetten op zijn schrijverschap en grote betrokkenheid bij de beeldende- en podiumkunsten.

In 1964 richtte Dijkhuizen Gandalf op, een vrijzinnig blad met literaire bijdragen, humor en ontluikende erotiek. Dijkhuizen werkte ook voor de tijdschriften Avenue en De Gids. In 1984 stond hij aan de wieg van Kunsthuis 13 in Velp, waaraan hij tot 2001 leiding gaf. Nadien beheerde hij, ook in Velp, galerie Klas 5. In deze periode publiceerde hij zijn twee laatste boeken.
Guus Dijkhuizen was als directeur van Kunsthuis 13 en als galeriehouder van serieuze betekenis voor het kunstzinnige en culturele klimaat in de gemeente Rheden.

De Nacht van Guus Dijkhuizen wordt gepresenteerd in voorheen galerie Klas 5 en start op 25 juni om 16.00 uur met de onthulling van het ‘Guus Dijkhuizenplein’-straatnaambord. Het plein bevindt zich pal naast de voormalige galerie. Hierna volgen tot 22.00 uur, korte, muzikale en literaire presentaties, waarvoor geput wordt uit het oeuvre van Dijkhuizen en wordt opgetreden door musici die regelmatig een bijdrage leverden aan de openingen van exposities in Klas 5. Optredens zijn voorzien door onder andere De Pubi’s, Gerrit van Middelkoop, Walter Jansen en Henk Aalbers. Daarnaast wordt met behulp van audiovisuele middelen aandacht besteed aan de kunstzinnige carrière van Dijkhuizen en aan zijn rol in het Amsterdam van de jaren ’60.

De initiatiefnemers willen met De Nacht van Guus Dijkhuizen de rol die Dijkhuizen speelde op het terrein van kunst en cultuur, in het bijzonder in de gemeente Rheden, nog eenmaal, op een compacte en onderhoudende wijze, voor het voetlicht te brengen. Daarnaast geeft de activiteit de mogelijkheid om over de schouder van Dijkhuizen een blik te werpen op de jaren ’60. Een periode die zo bepalend zou blijken te zijn voor de decennia die volgden.
Dijkhuizen bevond zich als ludiek en scherpzinnig activist niet zelden in de voorhoede als het ging om vernieuwingen en het verleggen van grenzen op het terrein van de kunsten, ethiek en esthetica.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.