Home / Doesburg / Streekmuseum in teken van stroomtram

Streekmuseum in teken van stroomtram

DOESBURG – In Steekmuseum de Roode Tooren in Doesburg is een nieuwe expositie ingericht, die tot en met februari volgend jaar te zien is. Doesburg en de Stoomtram, 1881 – 1957 geeft een beeld van één van de eerste stoomtramlijnen in Nederland.

Het eerste deel van de stoomtramlijn Doetinchem –Doesburg-Dieren werd geopend op 25 juni 1881. Hiermee was de Geldersche Stoomtramweg Maatschappij (GSM) één van de pioniers van de stoomtram in Nederland. De tram voorzag in een duidelijke behoefte. Al in 1882 werd de lijn doorgetrokken tot Terborg en in 1887 werd de lijn via Rheden verlengd naar Velp, waar men kon overstappen op de paardentram naar Arnhem.
Rond 1920 was de grote bloeiperiode van de stoomtram. Het is jarenlang een zeer goed renderende lijn geweest, met aansluiting op het tramwegnet van Arnhem, een haven aan de IJssel in Doesburg, aansluitingen naar de ijzergieterijen langs de Oude IJssel, vervoer naar de veemarkt in Doetinchem en een aansluiting op het Duitse spoorwegnet in Isselburg. Dagelijks reed er een groot aantal stop- en sneltrams in de reizigersdienst. Ten behoeve van de goederendienst reden voor het wagenladingenvervoer de normale goederentrams, aangevuld met snelgoederentrams voor het stukgoederenvervoer. In de jaren daarna ontstond er veel concurrentie van het opkomende wegvervoer. De trammaatschappij ging deze concurrentie aan door vanaf 1923 zelf ook vrachtauto’s en autobussen in te zetten.
De laatste reizigerstram reed op 15 mei 1949. Het trambedrijf werd steeds verder ingekrompen, zodat in 1954 slechts het traject Doetinchem – Doesburg haven en twee aansluitende lijnen naar Wijnbergen en Hummelo over waren gebleven. In 1956 en in 1957 heeft in de zomermaanden nog een historische tram gereden tussen Doetinchem en Doesburg, maar na 2 september 1957 was het definitief afgelopen met de tram in de Achterhoek.

De expositie Doesburg en de Stoomtram, 1881-1957 geeft een beeld van een van de eerste stoomtramlijnen in ons land. Diverse facetten worden belicht, waaronder de eerste aanleg, de perikelen in de gemeenteraad, het reizigers- en goederenvervoer, de bekende schipbrug als obstakel, de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957. Voorts zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, modellen op schaal en oude filmbeelden te zien. Tevens is er een uitgebreide syllabus van 28 pagina’s beschikbaar.

Streekmuseum de Roode Tooren is te vinden aan de Roggestraat in Doesburg en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur en op zondag tussen 13.30 en 16.30 uur. Van 1 november tot 1 april is het museum ’s morgens gesloten. De toegang is gratis.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.