Home / De Steeg / Archeologie uit Rheden in Rijksmuseum van Oudheden

Archeologie uit Rheden in Rijksmuseum van Oudheden

DE STEEG – Een bijzondere archeologische vondst uit de gemeente Rheden is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het gaat om jachthulzen, vorig jaar ontdekt tijdens het uitbaggeren van de gracht van kasteel Middachten. Die zijn nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten.

De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. Onder de 120 deelnemende gemeenten die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen zijn verder bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad.
De voorwerpen zijn ook online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl

Aanvankelijk wilde de gemeente Rheden in de beschikbare lade de in 1715 in Velp gevonden Romeinse medaillon van Honorius tentoonstellen. Helaas bleek het verzekeringstechnisch niet mogelijk (want veel te duur) om dit medaillon – dat behoort tot de collectie van De Nederlandse Bank – in de Rhedense lade te leggen.
Daarom is gekozen voor een heel andere vondst, waarmee wordt aangetoond dat archeologie niet alleen gaat over ons verste verleden, maar soms ook over vondsten die uit een minder ver verleden stammen. Het betreft de meest recente archeologische vondst die is gedaan bij het uitbaggeren van de gracht van kasteel Middachten: jachthulzen die dateren uit de periode 1900-1940. De hulzen getuigen van het adellijke leven in het Gelders Arcadië waartoe Rheden behoort. Hier woonden veel adellijke families die rondom hun kasteel op wild jaagden.

De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je als bezoeker een laatje in de lange ladenkast, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

www.rmo.nl
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.