Home / De Steeg / Voorjaarsnota: geen bezuinigingen in Rheden

Voorjaarsnota: geen bezuinigingen in Rheden

DE STEEG – “Voor het eerst in tien jaar hoeft de gemeente Rheden niet te bezuinigen”, vertelt wethouder Ronald Haverkamp van Rheden tevreden bij de presentatie van de voorjaarsnota. De voorjaarsnota is de voorloper op de begroting, die in november wordt vastgesteld.

De meerjarenbegroting 2016 – 2020 is structureel sluitend. In 2016 is er een overschot van 1,3 miljoen euro en in 2020 sluit de begroting met een overschot van 390.000 euro. “Dit is een trendbreuk. De financiële positie van de gemeente is erg rooskleurig. We kunnen dit jaar zelfs weer geld uitgeven aan nieuw beleid”, aldus Haverkamp.
De voorstellen staan in de voorjaarsnota. Voor de periode 2016 – 20120 zijn er extra middelen: 842.000 euro structureel en over die periode kan 2,4 miljoen incidenteel uitgegeven worden.

In de periode 2017 – 2019 wil de gemeente een ton per jaar uitgeven aan zogenaamde overheidsparticipatie. Haverkamp: “Wij als gemeente willen dat burgers steeds meer participeren. Dat gebeurt ook en dan krijg ik mensen aan tafel met ideeën, maar tot noch toe had ik geen middelen om iets met die ideeën te gaan doen. Nu reserveren we daar een ton per jaar voor. Ook gaan we een plan maken voor hoe we dit aanpakken na 2020 want we willen burgerinitiatieven en daar hebben we middelen voor nodig”.
Een voorbeeld van een burgerinitiatief komt uit Dieren West. Daar ervaren omwonenden aan het einde van de Admiraal Helfrichlaan overlast van het parkeren bij Nieuwland en ’s avonds gebeuren er duistere zaken. “Omwonenden kwamen met een plan, maar dat zou een half miljoen gaan kosten en dat hebben we simpelweg niet. Wel willen we opnieuw met hen om tafel om te kijken of we die problemen op een andere manier kunnen oplossen.

Voor de renovatie van gemeentelijke gebouwen, Rheden telt er 130, wordt een bedrag van een ton structureel begroot. “Onder andere door het faillissement van Carion is de gemeente eigenaar van veel gebouwen. Deze gebouwen moeten worden onderhouden en dat kost geld”.
Voor de snelfietsroute tussen Arnhem en Dieren wordt een bedrag van 1 miljoen gereserveerd, voor het EZ-beleid structureel 25.000 euro per jaar en voor de klimaatdoelstelling Rheden CO2 neutraal 1,2 miljoen. Overige bedragen zijn te vinden in de Voorjaarsnota 2016.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.