Home / Brummen / Cortenoever en Voorsterklei weer voor agrariërs en bewoners

Cortenoever en Voorsterklei weer voor agrariërs en bewoners

BRUMMEN – Rijkswaterstaat en Waterschap Vallei en Veluwe gaven op 15 juni Cortenoever en Voorsterklei symbolisch terug aan de agrariërs en bewoners. Na tien jaren van planvorming, ontwerpkeuze, procedures en realisatie zijn de werkzaamheden voor de dijkverleggingen zo goed als afgerond en keert de rust in beide gebieden terug.

De bewoners van zowel Cortenoever als Voorsterklei ontvingen een geschenk uit handen van dijkgraaf Tanja Klip-Martin en Nelly Kalfs, directeur bij Rijkswaterstaat. In Cortenoever komt een ‘uitrust- en stilteplek’ op de locatie waar vroeger ’t Halfvasten stond. In Voorsterklei hebben de bewoners behoefte aan enkele parkeerplaatsen voor recreanten en vissers. Ook krijgen beide gebieden diverse informatiepanelen met allerhande informatie over de omgeving én een kunstwerk. Dit alles wordt in samenwerking met de bewoners gerealiseerd.

De dijkverleggingen in Cortenoever en Voorsterklei maken deel uit van het project Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. De veranderingen in het gebied hebben grote gevolgen voor de bewoners, diverse woningen en agrarische bedrijven werden verplaatst. Hierbij heeft Waterschap Vallei en Veluwe geprobeerd alle betrokkenen te horen voor de nieuwe inrichting. Uiteindelijk leidde dit gebiedsproces ertoe dat voor vrijwel iedereen in beide gebieden passende oplossingen werden gevonden. “Gelukkig hebben de meeste bewoners van deze verandering uiteindelijk een kans weten te maken”, aldus Nelly Kalfs, directeur bij Rijkswaterstaat.
In Cortenoever en Voorsterklei zijn landinwaarts nieuwe waterkerende dijken aangelegd, waardoor de IJssel meer ruimte krijgt. Delen van de nieuwe buitendijkse gebieden zijn afgegraven. De ‘oude’ dijken zijn aan de noord- en zuidkant verlaagd. Alleen bij extreem hoogwater stromen de nieuwe buitendijkse gebieden mee met de IJssel en verlagen dan de waterstand in deze rivier bij Cortenoever met 35 centimeter en bij de Voorsterklei met 29 centimeter. Deze situatie komt gemiddeld eens per 25 jaar voor, waardoor de landbouwfunctie in beide gebieden gehandhaafd blijft.
Hoewel de gebieden symbolisch zijn overgedragen, zijn de werkzaamheden nog niet helemaal klaar. Aannemingsmaatschappij de Vries & van de Wiel werkt de komende periode nog aan het plaatsen van omheiningen en de afronding van de nieuwe gemalen. De formele, definitieve oplevering aan de beheerders (gemeenten Brummen en Voorst en Rijkswaterstaat) vindt plaats als de aannemer alle werkzaamheden in het veld heeft afgerond. Dit is naar verwachting eind oktober 2016.
 

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.