Home / Loenen / Jeugd vermaakt zich bij de slootjes

Jeugd vermaakt zich bij de slootjes

LOENEN – Oude tijden herleefden zaterdag, toen de jeugd weer, zoals vroeger, met het schepnetje langs de sloot of beek liep om stekelbaarsjes of salamanders te vangen. Het IVN afdeling Eerbeek-Loenen maakte dit voor de jongens en meisje mogelijk.

Zaterdag was het de landelijke slootjesdag van het IVN. De natuurgidsen zochten voor de slootjes in Loenen en Eerbeek naar een passend plekje. Dit vonden ze in de Molen Allee in Loenen. Op het hoek van de Slatsdijk en Molen Allee stromen een paar beken. De Loenense Molenbeek kruist hier de aftakking die zorgt voor de toevoer van de grachten rond kasteel Ter Horst. Nabij het tennispark Bekenhorst is het bekende aquaduct waarbij twee beken elkaar kruizen. Het stukje beek tussen Slatsdijk en Molen Allee bleek tot verrassing van de gidsen een eldorado te zijn voor allerlei kleine visjes en andere waterdiertjes. Dit stukje beek zat boordevol met vele soorten. Ook in de Molenbeek tegenover De Bekenhorst was de jeugd actief.

Mede door het mooie weer was de opkomst van de schooljeugd met hun ouders boven verwachting. Zo’n vijftig kinderen gingen hier met de schepnetjes bezig. Omdat hier wemelde van stekelbaarsjes vingen alle kinderen wel wat. De gidsen hielpen de kinderen om de diertjes te herkennen. Deze diertjes werden in glazen bakken gedaan. Stekelbaarsjes in alle maten. Mannetjes met rode buik. Maar ook waterschorpioen, poelslak, posthoornslak, libellelarve, waterspin en nog veel meer. Toch wel een beetje eng vonden de kinderen de grote bloedzuiger die was gevangen. Met veel aandacht keken de jongens en meisjes naar al deze diertjes. “Ik had niet verwacht dat hier zoveel diertjes leefden”, zei een meisje die belangstellend toekeek hoe de gids een paar kevertjes uit het netje haalde. Door het IVN was op een tafel allerlei folders klaargelegd zodat de jeugd de beestjes konden herkennen.
Aan het eind van de middag werden alle diertjes weer teruggezet op de plek waar ze met de netjes geschept waren. Alle kinderen kregen nog een presentje mee naar huis. – foto: Martien Kobussen
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.