Home / De Steeg / Rheden trekt veel geld uit voor duurzaamheid

Rheden trekt veel geld uit voor duurzaamheid

DE STEEG – Als de gemeenteraad er eind juni mee instemt, komt er een flink budget beschikbaar voor klimaatbeleid. In totaal wordt daar twee miljoen voor uitgetrokken tot en met 2020. "Met dit plan willen we de burger en bedrijven meer betrekken bij de klimaatproblematiek", aldus verantwoordelijk wethouder Nicole Olland.

Ze vertelt enthousiast over de plannen die heel veel actiepunten omvatten, maar er op neerkomen dat de gemeente burgers en bedrijven meer betrokken wil maken bij de duurzaamheid.

"Dan heb je over iets simpels als minder tegels in tuinen, waardoor overvloedig regenwater in de bodem zakt in plaats van in het riool, tot plannen om ook monumentale gebouwen duurzamer te maken, zonder de aanblik en monumentale status geweld aan te doen", aldus Olland. "Wij hebben daarvoor integraal klimaatbeleid opgesteld; de Rhedense klimaataanpak; gericht op vermindering van CO2-uitstoot en inspelend op de gevolgen van klimaatverandering, inclusief een uitvoeringsprogramma."
Het beleid en het uitvoeringsprogramma zijn tot stand gekomen in overleg met diverse maatschappelijke partners. Deze zijn in een aantal gevallen ook (mede)eigenaar geworden van een project. Inwoners zijn betrokken via straatinterviews en via het inwonerspanel ‘Rheden Spreekt’.

De komende jaren wil Rheden het programma samen met de partners uitvoeren. Daarvoor, zo blijkt uit de gesprekken, is een sterkere en effectievere rol van de gemeente in de samenleving noodzakelijk. Faciliteren moet meer behelzen dan partijen met elkaar verbinden, een vergaderruimte beschikbaar stellen of een activiteit aankondigen via de gemeentelijke communicatiekanalen. Er moet een situatie ontstaan waarin burgers of organisaties actief mee gaan doen en denken over het klimaatbeleid. "De eerste jaren wordt een deel van het budget van twee miljoen vooral gebruikt om draagvlak te creëren en verbindingen te zoeken", legt Olland uit. "De laatste twee jaren wordt het budget vooral aangewend ter ondersteuning bij de uitvoering van plannen."

De gemeente wil zelf het goede voorbeeld geven. "We doen een pilot om ons zelf meer klimaatneutraal te maken", aldus de wethouder. "En hopelijk werkt dat ook inspirerend naar de burgers toe."
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.