Home / Regio / Extra goederentreinen door kernen Rheden en Brummen

Extra goederentreinen door kernen Rheden en Brummen

RHEDEN / BRUMMEN – Tot half oktober van dit jaar rijden er elke dag extra goederentreinen over de IJssellijn, de spoorlijn van Arnhem naar Zwolle. In 2017 rijden er één week per maand meer treinen. In totaal gaat het dan om vijf tot tien treinen per etmaal. In 2015 waren dat er ongeveer drie, die dwars door een aantal woonkernen van de gemeenten Rheden en Brummen voeren.

Het vervoer van goederen over de Betuweroute is de afgelopen jaren gegroeid en zal naar verwachting blijven stijgen. De Betuweroute zelf is hier goed op voorbereid, maar de aansluiting op het spoor in Duitsland is dat nog niet. Daarom wordt er de komende jaren in Duitsland gewerkt aan de aanleg van een extra, derde spoor, van Zevenaar naar Emmerich en verder naar hetRuhrgebied. Hierdoor kunnen tijdelijk minder treinen gebruik maken van de Betuweroute, omdat de aansluiting daarvan dus beperkter is.
Door de aanleg van het derde spoor in Duitsland, kunnen vervoerders straks meer treinen inzetten op de Europese spoorlijnen. Ook het internationale spoorvervoer op de belangrijke Europese goederenroute Rotterdam – Genua verbetert hiermee.

Om de werkzaamheden voor het derde spoor uit te voeren, zijn buitendienststellingen nodig en dus omleidingsroutes. In 2016 is in de periode half april tot half oktober op de Betuweroute maar één spoor beschikbaar in plaats van twee (en soms geen van beide). Vanaf 2017 is dit één week per maand het geval. Het betreft hier het traject Emmerich-Oberhausen, waardoor er beperkt verkeer over de Betuweroute kan plaatsvinden. Het treinverkeer dat in die perioden van de Betuweroute gebruik zou willen maken, moet het doen met maar één spoor of via andere routes rijden.

In de periode van half april tot half oktober 2016 worden er dus omleidingsroutes voor de goederentreinen ingezet. Het grootste deel wordt omgeleid via de Brabantroute (Venlo). De extra goederentreinen over de route Oost Nederland volgen tijdens de omleidingsperiode deels de route Weesp – Amersfoort – Apeldoorn en deels de route over de IJssellijn, die ook dwars door de dorpen van de gemeenten Rheden en Brummen gaan.

Staatssecretaris Dijksma heeft deze week toegezegd over een maand met een voorstel te komen om het vervoer met gevaarlijke te stoffen omlaag te brengen in Oost-Nederland. Dit naar aanleiding van een brief die de provincie Gelderland, de Regio Stedendriehoek en bij het goederenvervoer betrokken gemeenten en de veiligheidsregio’s langs de IJssellijn en Twentelijn in Oost Nederland.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.