Home / De Steeg / Winkelcentrum Dieren werkt met aanvalsplan aan facelift

Winkelcentrum Dieren werkt met aanvalsplan aan facelift

DE STEEG – Winkelcentrum Dieren is een winkelgebied, dat zich de laatste jaren in een neergaande lijn beweegt. De traffic neemt af en het gebied wordt door de consument gezien als niet aantrekkelijk om te winkelen. Er is de nodige leegstand en door de teruglopende klantenstroom en de daardoor ontstane omzetvermindering zullen veel zelfstandige ondernemers hun activiteiten moeten stoppen en ligt een faillissement op de loer.

Om die tendens te doorbreken, werd maandag het Aanvalsplan Centrum Dieren aangeboden aan het college van de gemeente Rheden. Winkeliers-voorzitter Ben Denekamp overhandigde het plan aan wethouder Nicole Olland.

Bovenstaand geschetst nogal negatief beeld is overigens niet de conclusie van de auteur van dit verhaal, maar zijn de eerste regels uit het door Ben Denekamp geschreven ‘aanvalsplan’. Dat heet overigens niet voor niets zo, want de ideeën in het stuk van de ondernemers is bedoeld om de neerwaartse spiraal aan te vallen en te keren. Denekamp, zelf eigenaar van een drogisterij op het Callunaplein, is voorzitter van de winkeliersvereniging waar, sinds het ontstaan van de Bizz, ook de winkeliers van de Wilhelminaweg en aanpalende straten deel van uitmaken.

Denekamp: "Door verschraling van het winkelaanbod wordt het winkelcentrum steeds minder aantrekkelijk voor de consument om er te winkelen. De winkelstand is onder de maat en behoeft een extra impuls. Die zal het bestaande winkelcentrum moeten versterken en een verdere verspreiding van winkels rondom het centrum moeten tegengaan, waardoor er een compact, maar aantrekkelijk centrum zal ontstaan."
Hij denk aan verbetering van het parkeren en de bereikbaarheid, gezelligheid en sfeer, het verplaatsen van de weekmarkt naar het winkelcentrum, meer horeca en digitalisering.

Volgens het aanvalsplan zou het verstandig zijn om de winkels in Dieren te centreren rond het Callunaplein, Diderna en de Wilhelminaweg, teneinde versnippering te voorkomen. Ook stelt Denekamp in zijn stuk vast dat: ‘Jonge actieve ondernemers kunnen zich maar moeilijk vestigen in het centrum en dat dit heeft hoofdzakelijk heeft te maken met de hoge investeringskosten voor het afbouwen en inrichten van een nieuwe winkel, alsmede de beschikbaarheid van geschikte panden.’

Om dit te realiseren, dient er op korte termijn een extra impuls gegeven te worden aan het winkelcentrum in Dieren. Die impuls dient door alle betrokken partijen omarmd te worden. De uitvoerende partijen zijn de gemeente Rheden, de ondernemers en hun vereniging, de marktvereniging en niet in de laatste plaats de investeerders en verhuurders. En wat betreft die laatste partij is verstandig daar niet te veel verwachtingen van te hebben, heeft het verleden geleerd. Aan de andere kant hebben ook de eigenaren niets aan huurders die failliet gaan omdat ze het niet redden in een winkelcentrum dat te weinig moderne uitstraling en invulling heeft.

Voor de rest van de winkels in Dieren kan – door de gemeente – een ontmoedigingsbeleid opgesteld worden, waardoor men twee vliegen in één klap vangt. Denekamp in zijn stuk: ‘Maak van Dieren-Zuid en de andere winkel-strips een aantrekkelijk woongebied en versterk de winkelfunctie in het centrumgebied.’

Ook op het gebied van de aankleding en beleving zal het nodige moeten gebeuren. Dat wordt in het Aanvalsplan ‘gezelligheid en een goed heerschap’ genoemd. Winkelen moet weer leuk worden en consumenten moeten langer willen verblijven in het winkelgebied. Hierdoor zal het consumentenbesteding toenemen. Er wordt gedacht aan invulling met voor een kinderen een speelplaats, bankjes, horeca en terrassen, beplanting en de juiste verlichting.

Foto:
Winkeliers-voorzitter Ben Denekamp overhandigt het Aanvalsplan Centrum Dieren aan de Rhedense wethouder Nicole Olland

 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.