Home / Dieren / 40 jaar Vael Ouwe fietstocht, een uniek jubileum

40 jaar Vael Ouwe fietstocht, een uniek jubileum

DIEREN – Vraag aan een willekeurige toerfietser of hij de Vael Ouwe tocht kent en er is een grote kans dat er een bevestigend antwoord komt. Op zaterdag 11 juni wordt deze toerfietstocht voor de veertigste keer verreden.

Het initiatief voor de tocht ontstond in 1976 toen fietsfabriek Gazelle en de toerfietsclub uit Dieren, RTC De Veluwerijders, de koppen bij elkaar staken en besloten een tocht voor toerfietsers over de Veluwe te organiseren. De naam Vael Ouwe is de oude benaming voor Veluwe.

Na een gedegen voorbereiding, werd de tocht voor de eerste keer op de agenda geplaatst voor 13 augustus 1977. Het werd gelijk een daverend succes, met zo’n 1.700 deelnemers. De gekozen formule bleek een gouden greep. Een tocht over de Veluwe in al zijn variatie, met bossen, heidevelden en fraaie vergezichten, tevens een sportieve uitdaging met klimmetjes over heuvels als de Posbank, Zijpenberg en Emma Pyramide, zijn bekend bij toerfietsend Nederland.

Kwaliteit heeft in de meest brede zin altijd vooropgestaan. Denk aan het voorbereiden en uitzetten van de routes, de opvang, verzorging en begeleiding van de deelnemers voor, tijdens en na de tocht, EHBO-hulp, parkeermogelijkheden, etc.

Natuurlijk hoorde daar ook een fraaie herinneringsmedaille bij. Zo`n tocht slaagt alleen als er elk jaar opnieuw weer met succes een beroep kan worden gedaan op een grote groep van meer dan 100 vrijwilligers. De mannen van het eerste uur, met vanuit Gazelle Directeur Wim Breukink, inderdaad de vader van, en vanuit De Veluwerijders Cees Verschuren, Aad de Reus, Wim Baarslag, Reinder Kruk, Victor Jansen en Cees van Wijk en wat later vele jaren lang een voortrekkersrol van Henk Velda, hadden toen niet kunnen vermoeden dat de Vael Ouwe Tocht zou uitgroeien tot een echte klassieker voor toerfietsers.

Deelnemers komen niet alleen uit heel Nederland. Ook vanuit onze buurlanden en soms veel verder weg, zijn er regelmatig deelnemers te begroeten. De laatste jaren is er zelfs een Griek, die enkele dagen naar ons land komt om de Vael Ouwe mee te kunnen fietsen.
Ook diverse bekende persoonlijkheden hebben acte de présence gegeven. Zonder volledig te willen zijn noemen we voormalig premier Dries van Agt, pianist Tony Eijck, tekenaar Dik Bruynestein, IJf Blokker, alias Barend Servet, oud-wereldkampioen Piet de Wit, presentator Fred Oster, judoka Anton Gesink en vele anderen.
Wie één keer heeft meegereden, probeert terug te komen . Bij de Veluwerijders zelf zijn er vier leden die alle 40 edities hebben meegereden. Dat zijn Cees Verschuren, Godert van Manen, Jan Jansen en Marinus Thijsen.

De organisatiecommissie heeft er alles aan gedaan om de veertigste editie van 11 juni een extra feestelijk tintje te geven. Zo krijgen de deelnemers een unieke medaille en zullen ze ook verder tijdens en na de tocht extra in de watten worden gelegd met voor iedereen een goodiebag als presentje. Voor eigenaren van een racefiets Gazelle Champion Mondial of Tour de l`Avenir uit de jaren ’70 – ‘80 of ouder, wordt in samenwerking met Gazelle daarnaast een Retrofiets Toertocht georganiseerd. Deelname voor deze Gazelle Retrofietstocht is gratis, maar wel even vooraf aanmelden via info@vaelouwe.nl o.v.v. het type racefiets.

Voor de goede orde: de startlocatie is evenals vorig jaar: v.v. Dierensche Boys, Admiraal Helfrichlaan 95 in Dieren. Er is ruime parkeer-, kleed- en douchegelegenheid.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.