Home / Bronckhorst / Inzamelen op maat: ‘bewoner bepaalt wanneer afval wordt opgehaald’

Inzamelen op maat: ‘bewoner bepaalt wanneer afval wordt opgehaald’

BRONCKHORST – In het buitengebied van Olburgen, Steenderen, Baak en Wichmond start op 1 juni de pilot ‘Inzamelen op maat’. Met deze proef wordt een nieuwe wijze van afvalinzameling geïntroduceerd en getoetst aan de praktijk. De bijna 700 deelnemende huishoudens hebben inmiddels een informatiepakket ontvangen.

Vanaf 1 juni bepalen de deelnemende huishoudens zelf wanneer de gft- en de restafvalcontainer geleegd worden. Voor beide containers (‘de groene en de grijze’) is er wekelijks een inzamelmogelijkheid. Deelnemers melden zich hiervoor eenvoudig digitaal of telefonisch aan. Op basis van de aanmeldingen wordt iedere week een efficiënte grijze en een groene inzamelroute bepaald. De inzamelwagen komt in dit gebied dus niet meer automatisch twee- of vierwekelijks langs volgens een vast inzamelschema en vaste rijroute. Daarnaast is het voor deelnemers natuurlijk mogelijk zelf restafval naar één van de milieuparkjes te brengen; alle huishoudens in Bronckhorst hebben met de adresgebonden milieupas toegang tot de ondergrondse containers voor restafval.

Met ‘Inzamelen op maat’ kunnen inwoners zelf kiezen voor een inzamelfrequentie, passend bij het eigen huishouden of de behoeften van het moment. De gemeente onderzoekt met de pilot hoe deze inzamelservice in de praktijk bevalt en wat er voor nodig is om dit eventueel op grotere schaal te introduceren. Daarbij spelen ook milieudoelstellingen en efficiency een belangrijke rol; tijdens een vaste inzamelroute vindt een chauffeur momenteel minder dan 50% van de containers aan de weg. Inzamelen op maat kan dus tijd en kilometers schelen, ofwel besparing op brandstof en CO2-uitstoot.

De pilot ‘Inzamelen op maat’ duurt een jaar en wordt na een half jaar en bij afloop geëvalueerd. Ervaringen van de deelnemers maken een belangrijk deel uit van de evaluatie. Deelnemende huishoudens vragen we daarom – op vrijwillige basis – tweemaal deel te nemen aan een korte digitale enquête. Ruim voor het beëindigen van de proef vernemen alle inwoners van het proefgebied of en hoe ‘Inzamelen op maat’ wordt gecontinueerd.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.