Home / Ellecom / Groot onderhoud op Begraafplaats Ellecom

Groot onderhoud op Begraafplaats Ellecom

ELLECOM – Op 2 juni is begonnen met het groot onderhoud op de begraafplaats voor Ellecom en De Steeg. Hierbij zal het grind, behoudens het plein en de hoofdpaden, worden vervangen door graspaden.

Jarenlang is het onkruid op de begraafplaats bestreden met gebruik van chemische middelen en ieder jaar nam de benodigde hoeveelheid hiervan toe. Het landelijk ingevoerde verbod op het gebruik van Round-Up en het feit dat het bestuur de begraafplaats op een zo natuurlijk mogelijke manier wenst te onderhouden, hebben haar dit besluit doen nemen. “Onze begraafplaats bevindt zich in een waterwingebied aan de rand van de Veluwezoom. Vanuit het oogpunt van ‘modern’ onderhoud vinden we het niet langer verantwoord chemische middelen te gebruiken die een directe negatieve invloed uitoefenen op de omgeving”, aldus Edwin Ruigrok, voorzitter van het bestuur van de begraafplaats voor Ellecom en De Steeg. “Dat de aanpassing een impuls moet geven aan het vertrouwde karakteristieke aanblik van de begraafplaats, is evident. We hebben eerdere uitgevoerde aanpassingen op andere begraafplaatsen dan ook kritisch gevolgd, voor we tot het uiteindelijke besluit zijn gekomen”.

Hiermee verwijst de voorzitter naar de begraafplaatsen in Dieren, Rheden en Velp, die in voorafgaande jaren een soortgelijke aanpassing hebben ondergaan. De aangelegde graspaden geven hier een rustig en natuurlijk beeld en de begraafplaats gaat hierdoor als het ware op in haar omgeving. Verwacht wordt dat de werkzaamheden ongeveer twee weken in beslag zullen nemen, waarbij rekening wordt gehouden met het creëren van zo min mogelijk overlast en alle graven goed bereikbaar blijven.

Desgevraagd meldt Edwin Ruigrok dat de komende twee jaren meer onderhoud kan worden verwacht. “Hierbij moet voornamelijk worden gedacht aan het ‘repareren’ van een inmiddels groot aantal in- en scheefgezakte graven. Alles met het doel om de begraafplaats het verzorgde uiterlijk te geven waarop zij recht heeft.” Ook laat hij weten dat het bestuur hiervoor alle hulp kan gebruiken. Het is de bedoeling te komen tot een groep van vrijwilligers die zich maandelijks een paar uur inzet om, onder professionele leiding, deze werkzaamheden vorm te geven. Er is altijd plaats voor een extra paar handen…

www.begraafplaatsellecom-desteeg.nl
 

Lees ook

Excelsior viert 125-jarig bestaan met groots concert

ELLECOM – Muziekvereniging Excelsior in Ellecom en De Steeg jubileert. De vereniging werd opgericht in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.