Home / Bronckhorst / Aanpassing hoogte eigen bijdrage Wmo-ondersteuning

Aanpassing hoogte eigen bijdrage Wmo-ondersteuning

BRONCKHORST – B en W van de gemeente Bronckhorst hebben besloten om de eigen bijdrage voor Wmo-ondersteuning aan te passen. Voor veruit de meeste inwoners die gebruik maken van Wmo-ondersteuning, betekent dit een verlaging van de eigen bijdrage. Zij gaan dus minder betalen. Voor de overige mensen blijft het bedrag gelijk.

Afgelopen jaar bleek dat inwoners soms financieel in de knel komen door de hoogte van de eigen bijdrage. Met de aanpassing/verlaging van de eigen bijdrage willen we voorkomen dat inwoners die zorg nodig hebben, afzien van zorg vanwege hoge kosten.

Met de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten (sinds 1 januari 2015) is ook de wijze van berekenen van de eigen bijdrage gewijzigd. De ‘nieuwe’ systematiek gaat uit van een bijdrage op basis van inkomen en vermogen. Gemeenten zijn (tot een landelijk vastgesteld maximum) vrij om te bepalen hoe hoog de eigen bijdrage voor hun inwoners is. Afgelopen jaar is gebleken dat Bronckhorster inwoners soms financieel in de knel komen door de hoogte van de eigen bijdrage. Daarom verhoogt de gemeente onder andere de inkomensgrenzen voor de eigen bijdrage met 10%. Dat betekent dat meer mensen in aanmerking komen voor een lagere eigen bijdrage bij Wmo-ondersteuning. Daarnaast heeft de gemeente voor inwoners met een inkomen tot 130% van het minimum een specifieke maatregel om de eigen bijdrage te compenseren: de zorgverzekering van Menzis.

De verlaging van de eigen bijdrage gaat in vanaf 18 juli 2016. Inwoners die een eigen bijdrage betalen voor een voorziening of ondersteuning via de Wmo krijgen een persoonlijke brief van de gemeente en een nieuwe beschikking van het Centraal Administratie Kantoor (CAK), die de eigen bijdrage int.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.