Home / Bronckhorst / Bronckhorst stimuleert sloop overbodige gebouwen in het buitengebied

Bronckhorst stimuleert sloop overbodige gebouwen in het buitengebied

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot om het slopen van overbodige gebouwen in het buitengebied te stimuleren. De verwachting is dat vanwege schaalvergroting in de landbouw, afname van het aantal inwoners, ontgroening (afname aantal jongeren) en vergrijzing, de komende jaren veel gebouwen in het buitengebied overbodig worden. Sloop is een manier om verpaupering door leegstaande gebouwen in het buitengebied te voorkomen.

De landschappelijke kwaliteit van het buitengebied komt door de leegstaande gebouwen onder druk te staan. Om dit tegen te gaan, wil de gemeente sloop van deze gebouwen stimuleren. De sloopregeling kan een tegemoetkoming zijn om de stap naar sloop makkelijker te kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van een kleine schuur, een woning of een oude veeschuur. Met name schuren hebben vaak asbestdaken die volgens landelijk regelgeving uiterlijk in 2024 verwijderd moeten zijn.
De sloopregeling kan gecombineerd worden met de landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Ook is de sloopregeling te combineren met de Achterhoekse pilot ‘zon op erf’. Voor de pilot sloop hebben b en w een bedrag van € 100.000,- gereserveerd.

De pilot is een vervolg op een eerdere proef met een sloopregeling in 2015. Hoewel er wel gesprekken zijn gevoerd met potentieel geïnteresseerden, is er geen gebruik gemaakt van de voormalige sloopregeling. De stimulans om over te gaan tot sloop bleek te klein.
Daarom is de regeling nu op een aantal punten aangepast: de doelgroep is verbreed: naast agrariërs mogen ook niet agrarische ondernemers of particulieren die opstallen bezitten in het buitengebied die verpaupering kunnen veroorzaken, aan de regeling meedoen; de vergoeding is verhoogd, van € 1,50 per m2 met maximum van € 10.000,- per initiatief gaat naar € 10,00 per m2 met een maximum van € 7.500,- per adres; de leges voor een eventuele bestemmingswijziging worden vergoed: vergoeding van de leges voor een eventuele bestemmingswijziging (= € 5.000,-). Kosten voor noodzakelijke onderzoeken zoals milieu, bodem en cultuurhistorie blijven wel voor rekening van de eigenaar.
De volledige regeling is te vinden op www.bronckhorst.nl/sloopregeling.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.