Home / Regio / ‘Lokale samenleving heeft behoefte aan actieve inwoners’

‘Lokale samenleving heeft behoefte aan actieve inwoners’

GEM. RHEDEN – In maart heeft de gemeente een onderzoek gedaan naar participatie via het inwonerpanel Rheden Spreekt. De gemeente heeft de panelleden voor het onderzoek participatie op verschillende deelthema’s bevraagd.

95 Procent van de respondenten geeft aan dat de lokale samenleving behoefte heeft aan inwoners die zich actief inzetten en dat vrijwilligerswerk zeer belangrijk is. 69 Procent van de ondervraagden doet al vrijwilligerswerk. Op de vraag of men bereid is dit ook in de toekomst te doen antwoordt 75 procent aan dit te willen.

Een kwart van het panel geeft aan niet betrokken te willen worden bij onderwerpen of beleidsterreinen van de gemeente. De rest geeft aan vooral betrokken te willen worden bij zorg en ondersteuning, natuur, veiligheid, cultuur en milieu. Thema’s als politiek en bestuur, onderwijs en levensbeschouwing worden het minst geschikt geacht.
Als het gaat om inwonerinitiatieven geven panelleden aan dat de gemeente hen moet ondersteunen en faciliteren. Er is duidelijk behoefte aan informatieverstrekking, praktische ondersteuning, maar ook inhoudelijke ondersteuning. 54 Procent vindt dat de gemeente initiatieven moet stimuleren.
Ruim de helft wil via online kanalen op de hoogte gehouden worden en een kleine minderheid wil zowel off- als onlinekanalen. Het meest populaire informatiekanaal is e-mail.
De gemeente wil graag samen met inwoners het beleid voor overheids- en inwonerparticipatie verder uitwerken met drie focusgroepen. Panelleden zijn gevraagd of ze interesse hebben om met de gemeente te kijken hoe het beleid verder vorm te geven. Eind mei en begin juni zijn er bijeenkomsten gepland. Ook de Adviesgroep Sociaal Domein (ASD) en de wijk- en dorpsverenigingen worden verderop in het proces betrokken.

www.rhedenspreekt.nl
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.