woensdag 20 oktober 2021 | WEEK 42 |
HomeRegio‘Lokale samenleving heeft behoefte aan actieve inwoners’

‘Lokale samenleving heeft behoefte aan actieve inwoners’

GEM. RHEDEN – In maart heeft de gemeente een onderzoek gedaan naar participatie via het inwonerpanel Rheden Spreekt. De gemeente heeft de panelleden voor het onderzoek participatie op verschillende deelthema’s bevraagd.

95 Procent van de respondenten geeft aan dat de lokale samenleving behoefte heeft aan inwoners die zich actief inzetten en dat vrijwilligerswerk zeer belangrijk is. 69 Procent van de ondervraagden doet al vrijwilligerswerk. Op de vraag of men bereid is dit ook in de toekomst te doen antwoordt 75 procent aan dit te willen.

Een kwart van het panel geeft aan niet betrokken te willen worden bij onderwerpen of beleidsterreinen van de gemeente. De rest geeft aan vooral betrokken te willen worden bij zorg en ondersteuning, natuur, veiligheid, cultuur en milieu. Thema’s als politiek en bestuur, onderwijs en levensbeschouwing worden het minst geschikt geacht.
Als het gaat om inwonerinitiatieven geven panelleden aan dat de gemeente hen moet ondersteunen en faciliteren. Er is duidelijk behoefte aan informatieverstrekking, praktische ondersteuning, maar ook inhoudelijke ondersteuning. 54 Procent vindt dat de gemeente initiatieven moet stimuleren.
Ruim de helft wil via online kanalen op de hoogte gehouden worden en een kleine minderheid wil zowel off- als onlinekanalen. Het meest populaire informatiekanaal is e-mail.
De gemeente wil graag samen met inwoners het beleid voor overheids- en inwonerparticipatie verder uitwerken met drie focusgroepen. Panelleden zijn gevraagd of ze interesse hebben om met de gemeente te kijken hoe het beleid verder vorm te geven. Eind mei en begin juni zijn er bijeenkomsten gepland. Ook de Adviesgroep Sociaal Domein (ASD) en de wijk- en dorpsverenigingen worden verderop in het proces betrokken.

www.rhedenspreekt.nl
 

spot_img
Vorig artikelGSV ’38 promoveert
Volgend artikelD1 KV Diderna kampioen
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

0209739_Het_Juridische_Huis.jpeg

Laagdrempelige hulp van studenten bij Het Juridische Huis

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft niet direct een dure advocaat in te schakelen. In Dieren opende recent Het Juridische Huis, een initiatief van rechtenstudent Musa Elarslan. Particulieren en ondernemers kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies.

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit

Dierenaar Wim Ritsema klaar voor WK Marathon

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor zijn deelname aan de marathon in Londen op zondag 3 oktober. Hij mag daar deelnemen aan het WK marathonlopen en is één van de kanshebbers in zijn leeftijdscategorie 55-59.

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor

Paula Jolink geëerd door EC Hummelo

HUMMELO - Blij verrast was Paula Jolink, toen zij dinsdag tijdens de maandelijkse vergadering van de Evenementen Commissie Hummelo werd toegesproken door de gast...