Home / Bronckhorst / Bronckhorst start pilot met ondernemersfonds

Bronckhorst start pilot met ondernemersfonds

BRONCKHORST – B en W van de gemeente Bronckhorst stellen aan de gemeenteraad voor een ondernemersfonds op te richten voor de kernen Hengelo, Vorden en Zelhem. Dit gebeurt eerst in de vorm van een pilot van 3 jaar. Vanuit het fonds kunnen ondernemers activiteiten langdurig financieren die bijdragen aan de levendigheid en vitaliteit van deze drie kernen.

Op verzoek van de ondernemersverenigingen van Hengelo (HOV), Vorden (VOV) en Zelhem (B&OZ) onderzocht de gemeente de oprichting van een ondernemersfonds voor én door ondernemers. Idee daarbij is dat het fonds gevuld wordt met opbrengsten uit een reclameheffing. Alleen de overheid is bevoegd om een heffing in te stellen en de opbrengst ter beschikking te stellen aan de stichtingen. Vandaar dat de gemeente betrokken is bij de oprichting van het fonds. Onder de potentiële betalers bleek voor deze constructie voldoende draagvlak. De raad behandelt het voorstel op 7 juli 2016.

Alle ondernemers in het winkelgebied in de kernen met een pand waarop een zichtbaar reclame-object is aangebracht, zijn verplicht mee te betalen aan het fonds. Uit dit fonds worden door de gezamenlijke ondernemers collectieve activiteiten en zaken betaald waarvan alle deelnemers profiteren. Denk hierbij praktisch aan aanschaf feestverlichting of het organiseren van een braderie. Maar ook het doen van investeringen die het ondernemersklimaat en de concurrentiepositie van de desbetreffende kern verbeteren. Bijvoorbeeld investeren in kwaliteit en uitstraling van centrum of het compact maken van centra. Voor de ondernemers buiten de aangewezen gebieden geldt de verplichte deelname aan het fonds niet.
Na 2 jaar start de evaluatie van de ondernemersfondsen.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.