Home / Regio / Buurtbemiddeling succesvol in Rheden, Rozendaal en Doesburg

Buurtbemiddeling succesvol in Rheden, Rozendaal en Doesburg

REGIO – Burenruzies zijn in meer dan tachtig procent van de gevallen opgelost door buurtbemiddeling in Rheden, Rozendaal en Doesburg. Dat blijkt uit het jaarverslag van buurtbemiddeling Rheden Rozendaal Doesburg. In vijf jaar tijd hebben inwoners de weg steeds beter weten te vinden; van 55 aanmeldingen in 2019 naar 111 in 2015.

Buurtbemiddeling maakt gebruik van de eigen kracht van buren. Komen buren er niet samen uit, dan kan buurtbemiddeling in beeld komen. Het succes van buurtbemiddeling zit in de laagdrempeligheid en het informele karakter. De gesprekken vinden plaats op basis van vrijwilligheid en vertrouwen. De vrijwillige buurtbemiddelaars zijn een belangrijk fundament.

De gemeenten Rheden, Rozendaal, Doesburg en woningbouwverenigingen Vivare, IJsselland, Portaal en Sprengenland werken samen om buurtbemiddeling mogelijk te maken. Rijnstad (maatschappelijke organisatie op het gebied van welzijn en maatschappelijke dienstverlening in Arnhem en omgeving) is de organisatie die buurtbemiddeling voor de drie gemeenten uitvoert. Burgemeester Petra van Wingerden van Rheden is voorzitter van de Stuurgroep van Buurtbemiddeling. “Niet alleen de oplossing van het conflict staat centraal maar minstens zo belangrijk is het herstel van onderling contact en opheldering van misverstanden. Als de belangen en opvattingen van beide partijen helder zijn, ontstaat ruimte voor wederzijds begrip en respect. En zo creëer je zelf een prettige leefomgeving. Want als buurtbewoners ben je daar uiteindelijk ook zelf verantwoordelijk voor. Maar soms is het fijn als buurtbemiddeling daarbij een handje kan helpen” aldus Van Wingerden.

 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.