Home / Regio / Klimaatverandering moet dringend aangepakt

Klimaatverandering moet dringend aangepakt

GEM. RHEDEN – In april heeft de gemeente Rheden een onderzoek gedaan via het inwonerpanel Rheden Spreekt. Dit keer gingen de vragen over Duurzaamheid. Het klimaatbeleid van de gemeente is gericht op het verminderen van het energieverbruik en het stimuleren van duurzame energiebronnen. De gemeente heeft zich ten doel gesteld in 2040 CO2-neutraal te zijn. Daarnaast probeert de gemeente in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering zoals wateroverlast en droogte. Om de doelen te kunnen halen zijn inspanningen nodig van inwoners, bedrijven en andere maatschappelijke partijen.

De gemeente heeft bij de inwoners gepeild in hoeverre zij zich mede-eigenaar voelen voor de doelen van de gemeente en in hoeverre men op de hoogte is van duurzame maatregelen en subsidies. Belangrijke conclusies zijn dat inwoners klimaat een belangrijk onderwerp vinden en van mening zijn dat klimaatverandering dringend aangepakt moet worden. Ook voelt tachtig procent van de mensen zich verantwoordelijk zelf een positieve bijdrage te leveren. Een minderheid van de respondenten is op de hoogte van de doelen en activiteiten van de gemeente op dit terrein. Er is veelvuldig aangegeven dat de gemeente hierover meer moet communiceren.

Om de doelstelling van veertien procent duurzame energie in 2020 te halen is grootschalige opwek noodzakelijk. Bijna negentig procent staat positief tegenover zonnevelden en zonneparken en 64 procent staat positief tegenover windenergie. Met 60 procent is een groot deel van inwoners bekend met de subsidieregeling voor woningisolatie en verwacht veertien procent binnen nu en vijf jaar in een elektrische auto te rijden. De uitkomsten van het onderzoek over duurzaamheid zijn als bouwsteen meegenomen in het nieuwe beleid dat in juni wordt behandeld door de gemeenteraad.
De gemeenten doet een oproep aan enthousiaste inwoners die plannen en ideeën hebben voor een duurzame samenleving. Denk daarbij aan initiatieven rondom het samen zonnepanelen kopen en plaatsen op een groot dak in de buurt. Inwoners kunnen zich aanmelden bij m.vanmerrebach@rheden.nl of via tel. 026 – 4976485.

www.rhedenspreekt.nl
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.