Home / Brummen / Lintje voor Jan Postma

Lintje voor Jan Postma

BRUMMEN – Jan Postma uit Brummen is zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het lintje dat hoort bij deze Koninklijke Onderscheiding is hem opgesteld door burgemeester Alex van Hedel, tijdens de reünie van Stichting Comité Jongenskampen Bangkong-Gedungjati op de Kumpulan van Bronbeek te Arnhem. Postma was ruim zestien jaar voorzitter van deze stichting.

Het is aan Jan Postma te danken dat de activiteiten van de Stichting Comité Jongenskampen Bangkong-Gedungjati, voor ex-geïnterneerde jongens, nog steeds veel waardering krijgen van betrokkenen en daardoor kan voortbestaan. Aanvankelijk was er een aantal zeer autonoom functionerende werkgroepen, die allerlei activiteiten voor de Bangkong-gemeenschap ontplooiden. Toch was er behoefte aan coördinatie en veiligstelling van de (financiële) continuïteit. Met veel tact en diplomatie wist Postma die activiteiten samen te brengen onder één overkoepelend bestuur in de stichting. Gewend als de leden van de werkgroepen waren om onafhankelijk op te treden, was dat geen gemakkelijke opgave.
Maar niet alleen binnen de Bangkong-gemeenschap heeft de heer Postma persoonlijk belangrijke bijdragen geleverd. Ook in diverse Indische organisaties vertegenwoordigde hij de Stichting, zoals binnen het Het Indisch Platform, waar hij als actief lid heeft bijgedragen aan het beleid, onder andere waar het gaat om de Indische Kwestie. Verder was Postma ook actief in de Stichting 15 augustus 1945. Tevens onderhoudt hij de contacten met BEGO Bondgenoten en Stichting Pelita, wat zich uit in de goede onderlinge verhoudingen. Ook is de heer Postma zeer betrokken bij het wel en wee van vroegere kampgenoten. Binnen het bestuur wordt onder zijn voorzitterschap constructief en efficiënt gewerkt aan het tot stand komen van de nodige activiteiten, zoals programmering reünies, vertegenwoordiging bij herdenkingen en lidmaatschap relevante organisaties.

Niet alleen bij de Stichting Comité Jongenskampen Bangkong-Gedungjati is Jan Postma actief. Daarbij heeft hij ook zitting gehad als voorzitter van twee schoolbesturen. Hij is acht jaar voorzitter geweest van de atletiekvereniging Gazelle Nieuwland te Dieren. Na zijn pensionering heeft hij gedurende acht jaar bij Emplooi, dit valt onder Vluchtelingenwerk, mensen aan werk geholpen die een verblijfsvergunning kregen. Ook als coördinator van het Astmafonds in Brummen heeft hij zes jaar de verantwoording op zich genomen. – foto: Marc Pluim

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.