Home / Doesburg / Hanzedag in Doesburg

Hanzedag in Doesburg

DOESBURG – De historische binnenstad van Hanzestad Doesburg vormt op zaterdag 11 juni het decor voor een groots middeleeuws festijn. Die dag gaan bezoekers van de stad terug naar de middeleeuwen en wordt het Hanzefeest gevierd, zoals elk jaar op de tweede zaterdag van juni. Honderden figuranten in middeleeuwse kledij schuifelen door de straten. Er is straattoneel en muziek. Van 11.00 tot 18.00 uur vormt de binnenstad het decor voor oude ambachten, levende have, marktstalletjes, kampementen en andere middeleeuwse taferelen. Dit jaar is het thema Heden en Verleden.

Het thema Heden en Verleden krijgt vorm door middel van een tijdmachine, culinaria uit heden en verleden, contrasten van personen in middeleeuwse kledij die met moderne elektronica bezig zijn (puzzeltocht: zoek wat niet klopt). En tijdens de modeshow worden heden en verleden op een creatieve manier met elkaar geconfronteerd.

De Stichting Doesburgse Hanzefeesten beschikt over vele honderden kostuums en de hanzenaaisters maken er elk jaar weer prachtige nieuwe kledij bij. Ook dit jaar staan deze kostuums weer voor iedereen ter beschikking. Via de website van Doesburgse Hanzefeesten kan men een afspraak maken om middeleeuwse kleding te lenen.

Handwerkers demonstreren hun ambacht (onder andere touwslager, wolspinster, palingroker, smid, koperslager, houtbewerking, glasblazer, mandenmaker, touwslager). In knusse marktstalletjes kan men koopwaar van marskramers proeven en kopen. Nuffige adel paradeert door de straten. Voorts wordt het straatbeeld bepaald door levende have (alpaca’s, ganzenhoedster, wolfshonden, valkenierster, geiten), stelende kinderen, bedelende zwervers en een troubadour zingt zijn lied. Er zijn optredens van koren en de Leidsche Kluchten. Ook zijn er vertellers, (middeleeuwse) kinderspelen en een speurtocht voor kinderen. En zoveel meer.
Om 11.00 uur zullen de kanonnen bulderen voor de opening van de Hanzedag. Rond het middaguur wordt een Heden en Verleden-modeshow opgevoerd. De Schout en Schepenen vergaderen in het Stadhuis. Het geheel wordt afgesloten met De Grote Parade om 17.30 uur, waarbij alle figuranten door de Doesburgse straten zullen trekken.De Hanzedag is gratis toegankelijk.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.