Home / Rheden / Rechter laat overloopparkeren Heuven in stand

Rechter laat overloopparkeren Heuven in stand

RHEDEN – De rechtbank in Arnhem heeft onlangs bepaald dat het zogenaamde overloopparkeerterrein bij het bezoekerscentrum in Rheden in gebruik mag blijven. Op drukke momenten kunnen auto’s nu nog steeds parkeren in het weiland tegenover de ingang van het centrum.

De gemeente Rheden had vorig jaar een vergunning verstrekt aan Natuurmonumenten om het weiland op maximaal 45 dagen per jaar te gebruiken bij grote drukte. Tegen dit besluit was bezwaar aangetekend door de Stichting Wurfbain’s Hof en de Stichting Behoud Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom. Zij menen dat het ‘overloopparkeren’ een te grote inbreuk geeft op het landschap en de bijbehorende natuurwaarden op het landgoed Heuven. Bovendien vinden ze de omgeving van het bezoekerscentrum te druk worden.

De rechter heeft echter bepaald dat deze bezwaren geen hout snijden. De komende vijf jaar mag Natuurmonumenten het weiland daarom blijven gebruiken als overloopparkeerplaats. Dat was de afgelopen jaren ook al zo. In 2014 en 2015 is het weiland ruim twintig keer geopend omdat de vaste parkeerplaatsen in de buurt overvol waren.
Het weiland biedt plaats aan ongeveer 300 auto’s. Boswachters zullen op basis van de drukte beoordelen of het nodig is het weiland open te stellen. Natuurmonumenten, als eigenaar van de parkeerplaats, heeft vorig jaar na intensief overleg met de omwonenden en gemeente Rheden een plan opgesteld om de parkeeroverlast in goede banen te leiden. Natuurmonumenten wil de ‘overloopparkeerplaats’ zo min mogelijk gebruiken en werkt daarom ook op andere manieren aan het verlichten en spreiden van de parkeerdruk op drukke dagen.
Ondanks de uitspraak gaat Natuurmonumenten door met haar plan om de parkeerdruk op het gebied rond het bezoekerscentrum terug te dringen. Dat gebeurt onder meer door bestaande parkeerplaatsen in en rond het Nationaal Park Veluwezoom efficiënter in te richten en bezoekers alternatieven aan te bieden bij horeca en parkeerterreinen elders aan de rand van het park. Voor ATB’ers wordt gezocht naar andere aantrekkelijke parkeerplaatsen. Bij de NS ligt het verzoek, op initiatief van één van de omwonenden, om het station Rheden een andere naam te geven (Rheden – Veluwezoom) als onderdeel van het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer.

 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.