Home / Klarenbeek / Inloopochtend over het Oost Veluws dialect

Inloopochtend over het Oost Veluws dialect

KLARENBEEK – Tijdens de wekelijkse inloopochtend in het MFC op woensdag 1 juni, houdt Marten Brascamp uit Klarenbeek namens de Oudheidskundige Kring Voorst een lezing over het Oost-Veluwse dialect. Waar komt het vandaan, hoe ontwikkelt het zich en wat is de toekomst?

Zijn het Klarenbeeks en het Oost-Veluws een vorm van plat en slecht Nederlands? Of zijn ze juist een uiting van binding en trots, een uiting van wie we zijn? En als we zeggen ‘Woar kom ie vandan?’, is dat dan een nietszeggend openingszinnetje van een gesprek? Of juist een manier om met de ander in contact te komen en om te ontdekken wat ons bindt en misschien wel wie we zelf zijn? Daarover gaat de lezing. Er worden veel voorbeelden gegeven van plaatselijk verschillende woorden en uitspraken, waarbij alle aanwezigen meedoen. De voertaal is Oost-Veluws.

In de voorbereiding van de lezing is uw hulp nodig. Bijvoorbeeld om te ontdekken wat het precieze verschil is tussen het Klarenbeeks, het Terwolds en het Twels. Zin om mee te doen? Dat kan door een enquête over uw eigen dialect in te vullen. Vraag een enquêteformulier via de dorpscontactpersonen uit Klarenbeek of mail naar info@okvvoorst.nl. . De lezing start om ongeveer 10.30 uur. De toegang is gratis en aanwezigheid geheel vrijblijvend, opgave is dus niet nodig.
 

Lees ook

Activiteiten juni in MFC Klarenbeek

KLARENBEEK – In juni zijn er weer veel activiteiten in het MFC in Klarenbeek. Bezoekers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.