Home / Laag-Soeren / Trimgroep De Jutberg halve eeuw vrijblijvend actief

Trimgroep De Jutberg halve eeuw vrijblijvend actief

LAAG-SOEREN – Je kunt er geen lid van worden, betaalt geen contributie en hebt geen enkele verplichting. Zó vrijblijvend is het om te sporten bij Trimgroep De Jutberg. Omdat een halve eeuw geleden op die manier werd begonnen met het wekelijkse sporten, viert de groep zaterdag het 50-jarig bestaan. Uiteraard in de kantine van De Jutberg, waar de lopers al een halve eeuw welkom zijn en waar ‘s winters zelfs de kachel speciaal wordt opgepookt voor de sporters.

Hoewel Trimgroep De Jutberg geen vereniging is en dus ook geen leden kent, noemen we ze in dit verhaal voor het gemak toch maar zo. Vrijblijvendheid staat bij de groep voorop, maar in de praktijk zijn de sporters behoorlijk trouw aan hun groep. Wekelijks wordt gelopen, in alle seizoenen. "We hebben ooit eens afgelast omdat er een laag ijzel lag", vertellen vijf ‘leden’ voor dit verhaal. Henk Brunekreeft, Ad Verveld, Emil Oostenbrink, Henk Rust en Ruud Liefhebber zijn al heel lang actief bij de groep. Laatstgenoemde is de trainer van de groep. Hoewel er geen leden zijn, staan er 41 vaste deelnemers op een lijst. Tien daarvan doen aan Nordic Walking. Voor een deel omdat hardlopen niet meer gaat. "We zijn sowieso een groep waar iedereen op zijn eigen niveau sport. Dat is altijd het uitgangspunt geweest", legt trainer Ruud Liefhebber uit. "Ik zorg er voor dat iedereen op zijn of haar niveau kan lopen, maar dat we toch als groep actief kunnen zijn. Gelijkheid staat daarbij voorop. We zijn er beslist niet alleen voor de beste lopers."

De start van de Trimgroep De Jutberg begon in 1966 met een oproepje in het Dierens Weekblad en een zelfgemaakt affiche op het NS-station. Acht mensen kwamen de eerste keer opdagen en gingen aan de slag onder leiding van Hans Oversteegen, sportleider en docent aan het CIOS. De tweede zaterdag waren er al zestien lopers. Mannen als Henk Brunekreeft, Arie van Elst, Jan Langereis en Jan Venema waren er toen al bij. Henk Rust uit Spankeren ook. Hij was veertig jaar lang de contactpersoon van de groep, de bindende factor, want beheerder van de adressenlijst. En nog steeds rent Rust wekelijks zijn rondjes mee op de zaterdag.

Al vrij snel na de start werd Hans Buter, toen nog student aan het Cios, ook sportleider bij de groep. Hij woonde en werkte op De Jutberg en werd later eigenaar. De band tussen de loopgroep en De Jutberg is dan ook vanaf het begin innig. Henk Rust: "We kunnen iedere zaterdag in de kantine terecht voor koffie. Ook in perioden dat de kantine gesloten is. Ze stoken zelfs de verwarming voor ons op. Geweldig toch?"

De groep groeide de eerste jaren goed. Met drie sportleiders werd in drie ploegen gesport. Een snelle loopgroep, een wat langzamere groep en een ploegje die het bewegen liever in spelvorm deed. Het bleek een unieke opzet en de Jutberg Trimgroep werd door stichtingen en overkoepelende organisaties gebruikt als voorbeeld. De NSF (Nederlandse Sport Federatie) maakt voor de opleiding recreatiesport graag gebruik van de ervaring in Laag-Soeren. Ook werd meegewerkt aan Teleac-cursussen.
Werd de eerste jaren tijdens de zomermaanden niet gesport, tegenwoordig is men het hele jaar door wekelijks actief. Weer of geen weer. De omgeving van De Jutberg – je loopt vandaar zo de Veluwse bossen in – is schitterend om te sporten. Toch trekt de trimgroep er ook regelmatig op uit. Jaarlijks wordt bijvoorbeeld een strandloop gehouden vanaf Egmond aan Zee, verschillende lopers liepen in binnen- en buitenland hele- en halve marathons en jarenlang werd deelgenomen aan de 24-uurs estafetteloop in Apeldoorn.

Sinds 1991 is Ruud Liefhebber de trainer. De nadruk ligt tegenwoordig op loopscholing en veel minder op het speels- en recreatieve aanbod. De naam is tegenwoordig ook Loopgroep De Jutberg. Dat dekt wat meer de lading van de huidige activiteiten. Toch is Trimgroep of Loopgroep De Jutberg er voor iedereen die vrijblijvend wil sporten. En plannen om een vereniging te worden zijn er ook nog steeds niet. "Nee, dat vrijblijvende karakter willen we graag zo houden", zeggen de aanwezigen in koor. Iedereen die mee wil doen kan op zaterdag op komen dagen. Kosten: één euro per persoon, voor de onkosten van de trainer. Dat is alles."

www.loopgroepjutberg.nl, Ruud Liefhebber: 06-53497450

foto:
De ‘leden’ van Trim- en loopgroep groep De Jutberg. De groep sport al een halve eeuw wekelijks op vrijblijvende wijze.

Lees ook

Mooie opbrengst voor Semmy

LAAG-SOEREN – Loopgroep Jutberg uit Laag-Soeren hield op zaterdag 5 mei de jaarlijkse duathlon. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.