Home / Zevenaar / Provincie ziet geen kans meer tegen outlet Zevenaar

Provincie ziet geen kans meer tegen outlet Zevenaar

ZEVENAAR – Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten heeft besloten geen juridische instrumenten meer in te zetten om de komst van een outlet center in Zevenaar tegen te houden. Daarmee is de realisatie van het outletcenter naar Zevenaar weer een stap dichterbij gekomen.

In theorie zouden Gedeputeerde Staten de gemeente een proactieve aanwijzing kunnen geven. Daar is GS van verschillende kanten om gevraagd. Dan vragen zij de gemeenteraad binnen een bepaalde termijn een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.
Als de gemeenteraad niet aan dat verzoek tegemoet wil komen, zouden Provinciale Staten een provinciaal inpassingsplan kunnen vaststellen. Dat besluit overrulet het gemeentelijke bestemmingsplan. "De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft echter geoordeeld dat de argumenten in ons beroepschrift niet steekhoudend zijn", aldus gedeputeerde Josan Meijers van Ruimte.

Het college maakt nu pas op de plaats en kijkt eerst naar de gevolgen van de outlet voor de omringende gemeenten. Meijers blijft namelijk bezorgd over grote nadelige gevolgen van de outlet voor winkelgebieden in de wijde regio. "Het bestemmingsplan dateert van voor de economische crisis. Het consumentengedrag en het winkellandschap in de binnensteden zijn sindsdien danig veranderd, dat ziet iedereen. Ook minister Henk Kamp pleit in zijn Retailagenda voor twintig procent minder winkeloppervlak."

Het college sprak deze week over de uitspraak die de Raad van State op 18 mei deed. Toen verklaarde de raad de beroepen van veertien partijen niet-ontvankelijk of ongegrond. Het beroep van de Provincie Gelderland verklaarde de raad ongegrond, omdat het outlet center zou passen in het flexibele bestemmingsplan uit 2007 dat door GS is goedgekeurd. Daarom is de provinciale Omgevingsverordening niet van toepassing op het uitwerkingsplan waarin de outlet is opgenomen.
 

Lees ook

Feestelijke inzegening van de nieuwe parochie Sint Willibrordus

REGIO – Op zondag 7 januari vindt er om 10.30 uur in de Heilige Andreaskerk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.