Home / Doesburg / Uitbreiding bedrijventerrein Doesburg gecompenseerd in Velp

Uitbreiding bedrijventerrein Doesburg gecompenseerd in Velp

DOESBURG – Tijdens een speciale bijeenkomst op het stadhuis in Doesburg presenteerden twee Doesburgse bedrijven hun plan voor uitbreiding. Rotra Forwarding en Ubbink willen ruimte creëren door een deel van de dode arm van de IJssel te dempen. Op die plek moet dan het Watergebonden Ecopark IJssel Valley ontstaan.

Omdat daarmee in de Fraterwaard natuur verdwijnt, wil Rotra het door hen aangekochte terrein van voormalige steenfabriek De Groot (Riverstone) bij Velp ontwikkelen tot natuurgebied.

De plek aan de Verhuellweg in Doesburg waar beide bedrijven nu zitten, is helemaal vol. Uitbreiding voor beide bedrijven is hier niet meer mogelijk. Daarom is er gekeken naar de mogelijkheid om uit te breiden in de Fraterwaard, het gebied dat achter de bedrijven ligt. Hiervoor is nodig dat een gedeelte van de dode arm van de IJssel wordt ingedamd en een stuk natuurgebied van de Fraterwaard gebruikt wordt. In de Fraterwaard zijn ook loonbedrijf Derksen en een viertal boerderijen gevestigd. De boerderijen kunnen gewoon blijven, maar loonbedrijf Derksen zal dan op deze plek moeten verdwijnen.

Veel haken en ogen zijn er nog wel, want een natuurgebied omtoveren tot industriegebied houdt in dat het ergens anders gecompenseerd dient te worden. Hiervoor is Riverstone in Velp in beeld. Dit terrein is van Rotra en zou natuurgebied kunnen worden. Een ander punt dat nog opgelost moet worden is het water. Nu is het stuk dode arm van de IJssel een gebied dat bij hoog water als opvang en uitwijkmogelijkheid voor de waterstand bestemd is. Als hier een groot stuk ingedamd wordt, zal er ergens anders een plek gevonden moeten worden om dit te compenseren. Vanaf het begin van dit plan zijn alle betrokken overheden daarom bij het plan betrokken te weten Gemeente Doesburg, Gemeente Rheden, Gemeente Doetinchem, Rijkswaterstaat, Provincie, W.R.IJ., Twickel, Waterschap Rijn en IJssel.

Als een uitbreiding niet mogelijk blijkt te zijn, is dat slecht voor de Doesburgse economie en werkgelegenheid. Ubbink heeft nog een fabriek in Duitsland, waar wel mogelijkheden zijn om uit te breiden. Ook Rotra heeft gekeken naar andere plekken onder meer in Doetinchem, ook dit zou ten koste gaan van de werkgelegenheid in Doesburg. Bij het wel doorgaan van de plannen zal dat enkele honderden extra arbeidsplaatsen opleveren en dat is in Doesburg zeer welkom.

Vanaf het allereerste begin is gezamenlijk een eerste opzet gemaakt van de mogelijkheden. Gelderland is de best bereikbare Provincie, maar daar gebeurt eigenlijk nog te weinig mee. Men kan wel stellen dat Gelderland de corridor naar het achterland (Duitsland) is. Daarbij kan deze nieuwe aan te leggen locatie heel goed gebruikt worden voor schoon vervoer. Zoals vermeld zal het ook nog eens honderden nieuwe arbeidsplaatsen opleveren en dat is in deze omgeving grote winst. Uitbreiding van Rotra en Ubbink is een must, want stilstand is achteruitgang en de gedachte aan een eventuele verhuizing van een van de bedrijven naar een andere plaats is niet goed. Op dit moment werken bij beide bedrijven samen ongeveer 1100 mensen.

Gedeputeerde Josan Meijers: ”Er is vanaf het begin heel veel overleg geweest met alle partijen. Ook over hoe ga je om met het water, met de natuur en de bedrijvigheid. Ik heb heel veel vertrouwen in het slagen van dit plan.”
Wethouder Olland van Rheden ziet het ook zitten. Belangrijk vindt ze dat de economie kan groeien en natuurlijk dat het stuk Riverstone ook een goede bestemming krijgt.
Jaap Berenbroek van de gemeente Doetinchem is er bij betrokken omdat ook gekeken is naar een uitwijk naar Doetinchem, maar ook naar vervoer over het water die kant uit. Ook hij vindt het item werkgelegenheid heel belangrijk.
Jos van Hees van Rijkswaterstraat: ”We willen alle wegen en rivieren zo optimaal mogelijk laten presteren en vanaf het begin hebben we kritisch meegekeken, maar het plan ziet er goed uit.”
Natuurlijk is de gemeente Doesburg bij monde van wethouder Ellen Mulder helemaal weg van het plan. Meer werkgelegenheid en stimulering van de economie voor Doesburg is ook volgens haar hard nodig.

Er zijn nog wel een aantal haken en ogen. Een tijdsplanning, als het allemaal doorgaat, wil wethouder Mulder niet geven. Eerst de verkenning afmaken en uitwerken en dan zien we verder.
De partijen van de grond in de Fraterwaard waar het om gaat, is in het bezit van Stichting Twickel, Staatsbosbeheer en loonbedrijf Derksen. Hiermee is ook al een gesprek gevoerd en dat is voorzichtig positief geweest.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.