Home / Loenen / Zomerrondleidingen kasteel Ter Horst beginnen weer

Zomerrondleidingen kasteel Ter Horst beginnen weer

LOENEN – De Stichting Wijnand Hacfort start op maandag 6 juni weer met de zomerrondleidingen in en om kasteel Ter Horst aan de Hoofdweg in Loenen. Het monumentale kasteel uit 1557 heeft een rijke geschiedenis. Het gebouw heeft een bouwstijl uit twee periodes. Ook een interieur dat veel vertelt over de sociale geschiedenis van zijn bewoners.

De rondleidingen beginnen op het voorplein bij het kasteel. Gidsen vertellen over de vele bewoners die het kasteel door de eeuwen heeft gehad. De bezoekers krijgen een kijkje in de keldergewelven met een fraai ingerichte ‘warme keuken’ en andere ruimten, waarin zomer en winter de temperatuur gelijk is. In het kasteel mogen de gasten plaats nemen in de trouwzaal die is ingericht in de Heerenkamer. Dit is het mooiste vertrek van het kasteel, met de fraaie Bentheimer schouw met daarop een bijbelse voorstelling waarvoor de gasten vaak diep in hun geheugen over de bijbelkennis moeten graven.

Volgens kenners is de schuilkapel in een der bijgebouwen op het voorplein uniek in Nederland. De kapel is enkele jaren geleden geheel gerestaureerd en in oude staat terug gebracht. Ook door de oude beelden die origineel hier thuishoorden, maar door diverse eigendomswisselingen elders waren ondergebracht. Het Maria en Jozefbeeld staat weer op de vertrouwde plek boven de toegangsdeuren. In de kapel, gewijd aan Sint Antonius Abt, een schildering van deze patroon tegen veeziekten, worden thans huwelijken ingezegend.
Aan het slot van de rondleiding komt men uit in het kasteelwinkeltje waar zelf gemaakte kasteel– en streekproducten worden verkocht.

De rondleidingen zijn op iedere maandag, met als vertrekpunt het kasteelplein, om 10.30 en 14.00 uur, vanaf 6 juni tot eind september. Ook in de herfstvakantie, op 17 en 24 oktober. Extra zijn dit jaar de rondleidingen op iedere donderdagmiddag in deze maanden om 14.00 uur. Kaarten (7.50 euro) zijn verkrijgbaar bij Hotel De Loenermark Eerbeekseweg, Bistro De Bron Hoofdweg 125 in Loenen en VVV Hendriks, Stuyvenburchstraat Eerbeek. Vanaf een half uur voor de rondleiding zijn de kaarten (6 euro) verkrijgbaar op het kasteelplein. Aparte rondleidingen (vanaf acht personen) zijn ook mogelijk.
Informatie: stichtingwijnandhacfort@gmail.com, tel. 055-5051888 of 055-5051079.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.