Kunstwerk Het Rhedens terug

DOESBURG – Tegen half twaalf ’s morgens kwam zaterdag een trailer aan op de Halve Maanweg in Doesburg aan om de zestig delen van het kunstwerk Het Oude Ambacht van kunstenaar Jan Homan, een muurreliëf wat vroeger op de school Het Rhedens aan de Fluigi van Aspermontlaan heeft gezeten, terug in Doesburg te brengen. Van het monumentale kunstwerk, dat oorspronkelijk uit zeventig elementen bestond, resteren nog ongeveer zestig delen. Het transport werd begeleid door Eddy Berentsen, die als ambtenaar betrokken was bij de plaatsing van het kunstwerk en die nauw met Homan heeft samengewerkt. De oplegger werd beschikbaar gesteld door het Doesburgse bedrijf Rotra en bestuurd door chauffeur Ingo Berendonk. De dochter van Jan Homan was ook aanwezig om de terugkeer naar Doesburg mee te maken. Eenmaal terug in Doesburg gaat de werkgroep Retourtje Doesburg aan de slag om het kunstwerk te conserveren en er een bestemming voor te vinden.

Toen op 12 oktober 1966 de Doesburgse LTS werd geopend, prijkte het kunstwerk van Homan op de gevel. Het Oude Ambacht weegt zo’n 2000 kilo en werd destijds gemaakt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap, op voorspraak van het toenmalige schoolbestuur ‘De Vereeniging Industrie’. Kosten: 21.000,- gulden. Toen het schoolgebouw in 2003 werd gesloopt, bleef Het Oude Ambacht gespaard. Sinds 2006 lag het opgeslagen bij de Ezelstal in Vorden, de instelling die de artistieke erfenis van Jan en Jetty Homan beheert.
De terugkeer van het kunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Graafschap, Woonservice IJsselland, De Doesburgse Gestichten van Weldadigheid en de Stichting Doesburgs Goed. Meer informatie over het project is te vinden op www.retourtjedoesburg.nl. – foto: Hanny ten Dolle
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.