Home / Doesburg / Rotra en Ubbink willen uitbreiden op ‘dode arm’

Rotra en Ubbink willen uitbreiden op ‘dode arm’

DOESBURG – Tijdens een speciale bijeenkomst op het stadhuis in Doesburg presenteerden twee Doesburgse bedrijven hun plan voor uitbreiding. Rotra Forwarding en Ubbink willen ruimte creëren door een deel van de dode arm van de IJssel te dempen. Op die plek moet dan het Watergebonden Ecopark IJssel Valley ontstaan.

De plek aan de Verhuellweg waar beide bedrijven nu zitten, is helemaal vol. Uitbreiding voor beide bedrijven is hier niet meer mogelijk. Daarom is er gekeken naar de mogelijkheid om uit te breiden in de Fraterwaard, het gebied dat achter de bedrijven ligt. Hiervoor is dan wel nodig dat een gedeelte van de dode arm van de IJssel wordt ingedamd en een stuk natuurgebied van de Fraterwaard hiervoor gebruikt wordt. In de Fraterwaard zijn ook loonbedrijf Derksen en een viertal boerderijen gevestigd. De boerderijen kunnen gewoon blijven, maar loonbedrijf Derksen zal dan op deze plek moeten verdwijnen.

Het position paper Watergebonden Ecopark IJssel Valley laat de tekeningen zien van de situatie nu en de situatie hoe het zou kunnen gaan worden. Ook zal er een tweede ontsluiting op de N317 moeten komen om de huidige aansluiting te ontlasten. In het plan is er ook sprake van een tweede laadkraan, zodat er meer via het water vervoerd kan worden en daarmee ook het milieu en vrachtvervoer over de weg verminderd kan worden.
Veel haken en ogen zijn er nog wel, want een natuurgebied omtoveren tot industriegebied houdt in dat het ergens anders gecompenseerd dient te worden. Hiervoor is Riverstone in Velp in beeld. Dit terrein is van Rotra en zou natuurgebied kunnen worden. Een ander punt dat nog opgelost moet worden is het water. Nu is het stuk dode arm van de IJssel een gebied dat bij hoog water als opvang en uitwijkmogelijkheid voor de waterstand bestemd is. Als hier een groot stuk ingedamd wordt, zal er ergens anders een plek gevonden moeten worden om dit te compenseren. Vanaf het begin van dit plan zijn alle betrokken overheden daarom bij het plan betrokken te weten Gemeente Doesburg, Gemeente Rheden, Gemeente Doetinchem, Rijkswaterstaat, Provincie, W.R.IJ., Twickel, Waterschap Rijn en IJssel.
Als een uitbreiding niet mogelijk blijkt te zijn, is dat slecht voor de Doesburgse economie en werkgelegenheid. Ubbink heeft ook nog een fabriek in Duitsland, waar wel mogelijkheden zijn om uit te breiden. Maar geen uitbreiding hier zal voor de werkgelegenheid niet goed zijn. Ook Rotra heeft gekeken naar andere plekken onder meer in Doetinchem, ook dit zou ten koste gaan van de werkgelegenheid in Doesburg. Bij het wel doorgaan van de plannen zal dat enkele honderden extra arbeidsplaatsen opleveren en dat is in Doesburg zeer welkom.

Het ambitieuze plan is nog in de voorbereidende fase en de verkenning van de mogelijkheden zal verder worden door gezet in de komende maanden. De verwachting is dat dit aan het eind van het jaar klaar is en er dan duidelijkheid is over de mogelijkheden.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.