Home / Brummen / Brummen betaalt voor glasvezel buitengebied

Brummen betaalt voor glasvezel buitengebied

BRUMMEN – De gemeente Brummen trekt 10.000 euro uit voor een snelle internetverbinding in het buitengebied. De stichting Breedband Noord Veluwe, waar de gemeente zich bij heeft aangesloten, is in gesprek met een marktpartij over de aanleg van glasvezel.

Inwoners van het buitengebied vragen al langere tijd om betere internetfaciliteiten. Op initiatief van de Regio Noord Veluwe is e stichting Breedband Noord Veluwe opgericht. Deze stichting heeft meerdere alternatieven onderzocht om tot een goede internetverbinding in het buitengebied te komen. Het werd duidelijk dat realisatie van glasvezel in het buitengebied een kwestie is van de markt en dat het richting marktpartijen belangrijk is om de massa te vertegenwoordigen.
De gemeente Brummen heeft zich nu, net als Apeldoorn, Epe en Voorst, aangesloten bij de stichting Breedband Noord Veluwe. Er worden nu samen met marktpartij CIF voorbereidingen getroffen voor realisatie van glasvezel in het buitengebied. CIF eist een minimale deelname van 50 procent voor aanleg.

De stichting zal in het verdere voorbereidingstraject actief blijven, met name bij het opzetten, uitbreiden en instandhouding van een netwerk, dat kan worden ingezet in het traject van vraagbundeling. De gemeenten op de Noord Veluwe hebben allemaal 10.000 euro bijgedragen aan de stichting. Van de gemeenten die later zijn aangehaakt, waaronder Brummen, wordt een zelfde bijdrage gevraagd. Zij maken immers ook gebruik van het werk dat al is verricht en tot nu toe is bekostigd door de overige gemeenten.

Brummen vindt het belangrijk deel te nemen in dit project. Het buitengebied behoort aan de agrariër en hij moet ook worden gefaciliteerd in optimale bedrijfsvoering, zo stelt de gemeente. Agrariërs moeten steeds meer zaken digitaal afhandelen en dat maakt een glasvezelverbinding op korte termijn noodzakelijk. Ook voor andere (recreatieve) ondernemers in het buitengebied is een goede verbinding noodzakelijk en ook de zorg kan hierbij gebaat zijn. De bijdrage wordt door Brummen gefinancierd uit het budget Stimulatie Lokale Economie.
 

Lees ook

Coalitieakkoord Brummen getekend

BRUMMEN – Het nieuwe coalitieakkoord voor de gemeente Brummen is een feit. Vorige week woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.