Druk bezochte herdenking bevrijding Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen

LIEREN – Het Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, organiseerde op maandag de herdenking van 71 jaar bevrijding van deze drie dorpen. ’s Morgens om negen uur werd dit herdacht met de leerlingen van groep zeven en acht van de basisschool Prinses Juliana, die het monument geadopteerd hebben.

Verdere medewerking was er van The 48e Highlanders of Holland, Pipespeler Dirk Goudkuil en de Old Army Cars met veel legervoertuigen. Ook was hierbij aanwezig loco–burgemeester Sandmann namens de Gemeente Apeldoorn, die na het leggen van een bloemstuk, samen met de leerlingen, namens de gemeente Apeldoorn, benadrukte, dat herdenken erg belangrijk is. Vooral in deze tijd, want vrede is niet vanzelfsprekend. Hij vond het een heel goede zaak, dat groep acht van de basisschool het monument geadopteerd hebben, vooral omdat we moeten blijven herdenken en dit doorgeven aan de jeugd. Na afloop werden de leerlingen in de legervoertuigen met een rondrit door de dorpen weer naar school gebracht.

’s Avonds om 19.30 uur werd onder grote belangstelling verder herdacht met medewerking van The 48e Highlanders of Holland Pipes and Drums, Marten Hartgers met trompet en de Old Army Cars met veel legervoertuigen. Na het leggen van bloemen, werd de Last Post gespeeld, met aansluitend een minuut stilte voor alle gesneuvelden. Als spreker was J.H.J. van Blommenstein, oud burgemeester van Voorst en bestuurslid van Thank you Canada en Allied Forces, aanwezig. Hij vertelde de geschiedenis van de bevrijding van Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen door de 2e Brigade 1e Divisie van de PPCLI (Princess Patricia Canadian Light Infantry), die vanaf Brummen bij Loenen het kanaal overstaken en dan Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen bevrijdden. Na een dankwoord door de voorzitter Jan Muller, werden The 48e Highlanders of Holland Pipes and Drums naar voren geroepen om hen met een daverend applaus door alle aanwezigen te feliciteren met hun 25 jarig jubileum,als levend monument van The 48e Highlanders of Canada Pipes and Drums. De herdenking werd afgesloten door de Old Army Cars met een rondrit door de drie dorpen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.