Loenense bedrijven kunnen zich ontplooien in De Veldhuizen

LOENEN – Nabij hotel Bosoord aan de Hoofdweg in Loenen staat sinds kort een bord ‘Bedrijvenpark Veldhuizen’. Het voormalige MOB-complex aan de Veldhuizen in Loenen is door defensie verkocht. Nu, na een paar maanden, heerst er op het Bedrijvenpark Veldhuizen al volop activiteiten. Een achttal bedrijven heeft hier al een stek gevonden in de grote loodsen, waar volop ruimte is voor hun activiteiten.

Het mobilisatie-complex dateert uit 1955. Defensie vond het toen noodzakelijk dat op de Veluwe een aantal terreinen werden ingericht voor opslag van vrachtauto’s, tanks, munitie en ander (oorlogs)materiaal. In Loenen werd achter hotel Bosoord in De Veldhuizen maar liefst 14 hectare landbouwgrond aangekocht van enkele boeren. Hier werden de loodsen gebouwd en andere gebouwen. In totaal verrezen hier zo’n dertig gebouwen. Er kwam 14 loodsen van 16 bij 40 meter en 2 met een afmeting van 60 x 25 meter. Personeel (zowel militairen als burgers) hadden hier dagelijks veel werk met het onderhoud van de vrachtwagens en tanks.

Zo’n twintig jaar geleden begon defensie met het ontmantelen van de MOB-complexen. Ook Loenen kreeg de maken met leegstand. Met de gebouwen werd niks gedaan. Er waren wel plannen voor de afbraak (van de toch wel solide) bouwwerken om hier ongeveer 80 woningen te bouwen. Dit stuitte op veel bezwaren en ook de plannen van VSM om er een treinencomplex van te maken ging niet door.
Ondertussen groeide het gras en onkruid welig door op de wegen en parkeerplekken. Ook bomen, struiken en bramen namen het terrein in hun bezit. Defensie besloot vorig jaar de knoop door te hakken en het terrein bij inschrijving te laten veilen. OG Kwadraat BV (van Oorspronk en Goudkuil) uit Eerbeek werd eigenaar. Monique van Oorspronk-de Boer is directeur van het park. De gebouwen zijn wel puik in orde. Defensie heeft dit volgens de directeur namelijk keurig opgeleverd. Wat weg moest aan olietanks en ander afval, is verwijderd. Maar bij diverse loodsen worden nu wel gas, water en riool aangelegd. De huurders kunnen kiezen welke loods het best past bij hun activiteiten.

Monique van Oorspronk is druk, want het opstarten van een bedrijvenpark vraagt veel geregel. Daarbij is zij ook directeur van een grote wasserij in Varsseveld. Zij voelt zich al een vis in het water bij het zakendoen: “We kwamen dit complex op het spoor. Het leek ons wel wat om hier een bedrijvenpark te stichten. Je moet dan wel even tussen het welige onkruid en opschoten struiken heen kijken. Het voornaamste was dat de gebouwen in prima staat waren. Nergens een lek te ontdekken. We hebben het toen gekocht. We hebben enkele Loenense firma’s ingeschakeld die de sloten hebben uitgebaggerd, veel bomen omgezaagd, struik, bramen en brandnetels verwijderd. Onder het groen kwamen complete parkeerplaatsen tevoorschijn. In korte tijd is alles opgeruimd en alles oogt nu weer licht en ruim.“

Hans van Oorsponk die ‘het goed heeft gedaan’ in de wasserij-wereld heeft er ook plezier in. Dagelijks houdt hij zich bezig met de wasserijen, waar ook in Europa, maar heeft hij ook nog voldoende tijd om regelmatig in het bedrijvenpark te zijn. Hij verbaast zich er over dat meteen, zonder er echt bekendheid aan te geven, al zoveel animo was om te huren. Van Oorspronk: “We waren maar nauwelijks open toen bij Ronnie Rutgers de garage afbrandde. We konden vrijwel meteen regelen dat hij zijn zaak kon verder doen hier in een van de loodsen. De klanten weten hem allemaal te vinden. Enkele Loenense bedrijven volgden al snel. Nu zit er al een meubelmaker, het Rode Kruis, een aannemer en machinehandel. Ook de mensen van de Pleinmarkt die in de problemen zaten met de opslag van de rommelmarktspullen, hebben we een deel van een loods gegeven. Ze zijn daar erg blij mee. De VSM heeft aan de spoorlijnkant ook een paar loodsen in gebruik en heeft daar nog meer (recreatie)plannen mee.”
De directie van het bedrijvenpark geeft de voorkeur aan ambachtelijke bedrijfjes die er prima hun draai kunnen vinden. “We vinden het prettig dat we het Loenense bedrijven nu ook meer mogelijkheden scheppen om zich te ontplooien. Het zijn ruime loodsen met ruime aanvoerwegen. Bovendien zorgen we er voor dat alles goed afgesloten en beveiligd is”.

Monique van Oorspronk zwaait de scepter op het voormalige MOB-comlex in Loenen – foto: Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.