Home / Dieren / Gratis WOZ-bezwaar via Grotenhuis Makelaardij

Gratis WOZ-bezwaar via Grotenhuis Makelaardij

DIEREN – In de eerste maanden van dit jaar krijgt iedereen die op 1 januari huiseigenaar was, de aanslag onroerendezaakbelasting (ozb) door de bus. Onderdeel van deze aanslag is de waardebeschikking, waarin de gemeente de waarde van de woning vermeldt zoals zij die hebben getaxeerd: de zogenaamde WOZ-waarde. WOZ staat voor ‘waardering onroerende zaken’.

Erg belangrijk, want de getaxeerde WOZ-waarde wordt door verschillende instanties gebruikt om belastingen of heffingen op te leggen. U moet hierbij denken aan de gemeentelijke onroerendezaakbelasting, de waterschapheffingen en het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Ook wordt de WOZ-waarde gebruikt voor de waarde van woningen die u via erfrecht verkrijgt (erfbelasting) en voor de waarde van woningen in box 3. Een te hoge WOZ-waarde kan dus grote financiële gevolgen hebben en bezwaar maken heeft vaak zin.

Bent u woonachtig in de gemeente Rheden, Brummen of Doesburg en bent u van mening dat uw woning een te hoge WOZ-waarde toegekend heeft gekregen, dan kunt u dit onder de aandacht brengen van de deskundige WOZ-taxateurs van Grotenhuis Makelaardij. Fabian Grotenhuis, gecertificeerd WOZ-taxateur en beëdigd NVM makelaar: “Wanneer wij na een bezoek aan uw woning ook van mening zijn dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kunnen wij dit namens u aan de gemeente kenbaar maken middels een bezwaarschrift. Door met feiten te onderbouwen waarom wij van mening zijn dat de waarde te hoog is vastgesteld, wordt vaak het gewenste resultaat bereikt en zal de WOZ-waarde aangepast worden.” Wacht niet te lang. Binnen 6 weken na dagtekening van de waardebeschikking dient het bezwaarschrift bij de gemeente te zijn ingediend.

Sinds 1 oktober 2015 is het ook mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen een te lage WOZ-waarde. De gedachte hierachter is dat huiseigenaren die hun woning te koop zetten, baat kunnen hebben bij een reële WOZ-waarde. Een kandidaat-koper krijgt die waarde namelijk in veel gevallen, al dan niet op verzoek, te zien. Het wordt kandidaat-kopers dit jaar overigens wel heel erg makkelijk gemaakt om kennis van de WOZ-waarde te nemen; naar alle waarschijnlijkheid zal later dit jaar besloten worden dat de WOZ-waarde van alle woningen openbaar wordt.

In 2015 heeft Grotenhuis Makelaardij 54 bezwaarschriften ingediend waar met succes de WOZ-waarde is aangevochten. In totaal is er voor circa € 2.500.000,- aan WOZ-waarde verlaagd. De gemiddelde verlaging bedroeg meer dan € 40.000,- en lag ongeveer gelijk aan de gemiddelde verlaging voor de jaren 2011 tot en met 2014. De gemiddelde jaarlijkse besparing voor de huiseigenaar lag daarmee rond de € 185,- per bezwaarschrift. De hoogste aanpassing bedroeg € 224.000,- en leverde de belanghebbende een jaarlijks terugkerend voordeel op van circa € 985,-.

Wanneer u besluit de ervaren WOZ-taxateurs van Grotenhuis Makelaardij in te schakelen, dan verlenen zij u deze service kostenneutraal. In het bezwaarschrift wordt namens u aan de gemeente verzocht om een kostenvergoeding voor deskundigenhulp. Wanneer het bezwaarschrift ongegrond verklaard wordt, dan betaalt u niets. Wordt het bezwaarschrift gegrond verklaard, dan worden de begeleidingskosten verrekend met de deskundigenvergoeding die u van de gemeente ontvangt. Doordat de kosten gelijk zijn aan de aan u verstrekte vergoeding kost de dienstverlening u ook in dit geval netto niets.

Grotenhuis Makelaardij, Lindelaan 10a te Dieren, tel. 0313-450717, www.grotenhuismakelaardij.nl. Twitter: www.twitter.com/grotenhuisoz.
 

Lees ook

Muzikaal cabaret bij RhederArt Dieren

DIEREN – Met alweer hun derde show, getiteld Vibrato!, doen Maartje en Kine vrijdag 18 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.