donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeVoorstondenSamen aan de slag op buitenplaats Voorstonden

Samen aan de slag op buitenplaats Voorstonden

VOORSTONDEN – Het is een koude, natte vrijdagochtend en in de werkplaats van Havezathe Voorstonden zitten vijf mensen rond de kachel. Het zijn leden van de buitenplaatswerkgroep, die op vrijwillige basis helpen bij het onderhoud van het landgoed. Na de koffie zijn ze klaar voor een paar uur buitenwerk. Dit keer gaat de groep aan het werk met het opruimen van een omgevallen rode beuk.

Eens per week, op vrijdag of zaterdag, komt de buitenplaatswerkgroep bij elkaar. Dit keer zijn vrijwilligers Henjo, Evert en Wigert present. Sara en Iona wonen op het landgoed en steken ook zelf de handen uit de mouwen. Iona is dochter van de eigenaren van Voorstonden en geeft leiding aan de werkgroep. “Het is een groot voorrecht om hier te mogen wonen, maar ook een verantwoordelijkheid”, zegt ze. Hiermee doelt ze op het onderhoud van het landgoed, een dagelijkse taak. Naast nu een loodgieter en timmerman zijn twee tuinmannen fulltime aan het werk en dat is nog niet genoeg om de tuin en het stuk bos bij te houden. Daarom krijgen zij hulp van vrijwilligers.

De werkgroep werkt eens per week een ochtend of langer in de tuin, rondom de waterpartijen en in het bos. Iona: “Voorstonden is een historische buitenplaats met een geometrische tuin met rozen, een parkbos in Engelse landschapsstijl, een boomgaard, een moestuin, vijvers en een kas met druiven. Dat maakt het werken hier ook zo divers.” Om te illustreren hoeveel werk het is om een landgoed als Voorstonden te onderhouden, noemt Iona een paar voorbeelden: “Er zijn kilometers hagen die eens per jaar moeten worden gesnoeid. Dat is voor drie mensen ongeveer drie weken werk. En tegen de tijd dat al het onkruid op de paden is geschoffeld, komt het aan het begin alweer op.”

Henjo is één van de vrijwilligers en komt met veel plezier vanuit Dieren naar Voorstonden om zijn handen uit de mouwen te steken. “De eigenaar, architect Egbert Hoogenberk, wil alles perfect voor elkaar hebben. Alles moet harmonisch zijn. Het is mooi om daar aan mee te werken en straks iets moois achter te laten waar ik een bijdrage aan heb geleverd.”

Iona voegt daar aan toe dat Voorstonden zo duurzaam mogelijk werkt en zo veel mogelijk materialen gebruikt van het eigen land. “We stoken hout uit ons eigen bos, gebruiken eigen compost in de tuin, eten groente uit de moestuin en drinken het sap van onze eigen appels. We kunnen ook elke week wel iets meegeven aan onze vrijwilligers, groente, noten of rozen. Helaas heeft het paard de boerenkool deze week opgegeten, anders konden we dat uitdelen. Ik vind het een mooi principe: samen werken en samen de opbrengst delen.”

De buitenplaatswerkgroep is opgezet in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die zich inzet voor behoud van het Gelders cultuurlandschap. De stichting leent gereedschappen uit aan de werkgroep. Hoewel er serieus wordt gewerkt, ligt er geen enkele druk op de groep. Iona: “Er is geen deadline, het werk is toch nooit af. We doen wat we kunnen, maar je moet ook kunnen genieten en om je heen kijken. Anders mis je de mooie omgeving en dat is jammer.”
Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom bij de werkgroep. Henjo: “Je hoeft echt niet elke week mee te werken als je niet kunt. Wigert heeft een boerenbedrijf en is druk genoeg, hij komt iets minder vaak en dat is prima.” Er wordt om de week op vrijdag en zaterdag gewerkt, meestal een ochtend, soms iets langer.

www.voorstonden.nl

Foto: De rode beuk die afgelopen zomer spontaan omviel, moet nog worden opgeruimd. Het hout wordt gekloofd en gestookt in de kachel
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit