Home / Doesburg / Balustrade in Turfhaven bij daglicht

Balustrade in Turfhaven bij daglicht

DOESBURG – Vorige week brachten we een verslagje van de feestelijke ingebruikname van de 130 meter lange balustrade langs de Doesburgse Turfhaven. Dat gebeurde echter ‘s avonds. En hoewel mooi uitgelicht met zacht ledlicht, was van de balustrade toen niet veel te zien. Vandaar deze foto, gemaakt bij daglicht.

Geheel uitgevoerd in plaatstaal, met een historische tijdslijn en verzen van het Doesburgs volkslied, is de 130 meter lange balustrade in de Turfhaven in Doesburg een prachtig project geworden. Het was al heel lang een grote wens in Doesburg om de voormalige industriehaven te veranderen in een aantrekkelijke toeristische haven, terwijl zoveel mogelijk elementen uit het industrieel verleden behouden blijven. In verband met de veiligheid is op de betonnen kademuur van de Turfhaven een zogeheten ‘doorvalbeveiliging’ aangebracht. In plaats van te kiezen voor een gebruikelijke reling, heeft de gemeente Doesburg gekozen voor een 130 meter lange balustrade van cortenstaal, waarop de Doesburgse Canon en twee coupletten van het Doesburgse volkslied zijn weergegeven. De balustrade maakt deel uit van een project waarbij de hele Turfhaven een nieuwe functie en een heel andere uitstraling krijgt. De GTW-loods krijgt een nieuwe bestemming, de kraan en de trechters van de vroegere Betonmortelcentrale krijgen een opknapbeurt.

Verantwoordelijk wethouder is Ellen Mulder. “Wat is er nou mooier dan op zo’n unieke industriële plek, die het toonbeeld was van Doesburgs ondernemerschap, te laten zien hoe je de rijke geschiedenis kunt verbinden aan een nieuwe functie van het havengebied? Vandaar de keuze om op de balustrade de Doesburgse tijdlijn op te nemen. Van 1053, het jaar dat Doesburg voor het eerst voorkomt in de annalen, tot 2015. Dit jaar heeft Doesburg gevierd dat 777 jaar geleden stadsrechten zijn verleend.” Volgend seizoen moet de Turfhaven helemaal toegerust zijn om een steeds grotere groep haven- en campergasten te ontvangen.

De balustrade is ontworpen door de Apeldoornse architect Lars Courage, ook de architect van de verbouwing van de GTW-loods. De uitvoering is gedaan door Constructie- en Lasbedrijf Besaris BV – foto: Linda Peppelman
 

Lees ook

Margreet Frankot leent werk van vader Roelof uit aan Raadskelder

DOESBURG – Stichting de Raadskelder in Doesburg heeft op het moment een bijzondere expositie. Margreet …

One comment

 1. Prachtig kunstwerk! Hoe langer ik kijk, des te mooier vind ik de balustrade. De warm zacht oranje steunkleur in de avond, is geweldig gekozen bij de kleur van de roestbruine kunstwerk zelf; bovendien nog mijn lievelingskleur ook ;0).
  Wat ik mis in mijn zoektocht naar wat meer informatie, is het verhaal van de beelden in de opstaande rand; zo verfijnd en zo expliciet. Welke verhalen uit de tijdlijn van 777+ jaren vertellen zij?
  Vanuit ons vaartuig, De Pallieter, zie ik industriële vormen, een Franse lelie, kerken, een huizenrij, verticale jaartallen, huizen waar vlammen uit t dak slaan? Ik zie ook herhalende patronen. Het nodigt me uit tot kijken en onderzoeken en dat is fijn -het regent zachtjes-
  Dank voor deze geweldige verfraaiing van de haven. Ons eerste bezoek aan Doesburg, maar -wat mij betreft- niet het laatste. Niet alleen de haven is een prima verblijfplaats, ook de beschrijving in de havengids van Doesburg stad is behoorlijk waarheidsgetrouw.
  Voor mogelijke twijfelaars: doen!
  Een tevreden passant:
  Suzan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.