Home / Regio / Andere aanpak voor glasvezel buitengebied Achterhoek

Andere aanpak voor glasvezel buitengebied Achterhoek

BRONCKHORST / DOESBURG – Het leek zo mooi. Een eigen BV zou glasvezel aanleggen in het buitengebied van tien gemeenten in de Achterhoek. Europese regelgeving maakt dit echter onmogelijk en dus is naar een andere oplossing gezocht, zodat ook de witte gebieden snel kunnen worden voorzien van een breedband internetverbinding.

De provincie Gelderland en tien gemeenten in de Achterhoek, waaronder Doesburg en Bronckhorst, ondertekenden eind 2014 een intentieverklaring om te komen tot een open glasvezelnetwerk in het buitengebied. Het zou een publiek-private samenwerking worden, een eigen BV die de aanleg verzorgt. Dit is echter niet mogelijk door Europese regelgeving rond marktwerking en staatssteun.
Gemeenten en provincie vroegen de projectgroep voor de zomer nieuw onderzoek te doen. Sinds het voorstel zijn alle telecompartijen in beweging gekomen. Daarom stelt de projectgroep breedband Achterhoek nu voor (commerciële) bedrijven uit te nodigen met een voorstel te komen voor de aanleg van het netwerk in wit gebied. Het beste voorstel wordt gekozen in een concurrerende selectieprocedure.
Daarnaast stelt de projectgroep voor een BV op te richten die tot doel heeft breedband in de regio aan te leggen. Deze BV staat dan los van gemeenten en provincie en kan meedingen aan de procedure.

Het voorstel van de projectgroep ligt er. Nu is het woord aan de bestuurders en de gemeenteraden. Daarbij is er nog een aantal keuzes voor de bestuurders. Over de kostenverdeling onder de partijen, wordt de uitvraag ineens gedaan door de Achterhoek of in delen door tien gemeenten en wat weegt het zwaarst in de beoordeling? Het concrete voorstel wordt waarschijnlijk in januari openbaar voor besluitvorming in de gemeenteraden.
Voorwaarde voor aanleg van het glasvezelnetwerk is dat minimaal de helft van de bewoners en bedrijven in het buitengebied zich inschrijven. Het gaat hier om de witte adressen, dus adressen waar nog geen andere breedbandverbinding beschikbaar is.

 

Lees ook

Belevingsvlucht: hoe klinkt een overkomend vliegtuig?

REGIO – Hoe klinkt het nou werkelijk als er straks meer vliegverkeer over de regio …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.