Home / Velp / Geologisch Museum Velp viert jubileum met beurs

Geologisch Museum Velp viert jubileum met beurs

VELP – Het geniet onder liefhebbers landelijke en zelfs internationale bekendheid, maar in eigen dorp weten de meeste mensen niet dat het bestaat en waar het is gevestigd. Het Gelders Geologisch Museum bestaat toch al weer 20 jaar en zetelt in een eigen pand aan de Parkstraat 32 in Velp. Om dat jubileum te vieren, wordt zaterdag een Grote Mineralen, fossielen en sieradenbeurs gehouden in Parkstate, eveneens aan de Parkstraat. Het museum zelf is natuurlijk ook die hele dag open.

Het Gelders Geologisch Museum is voortgekomen uit een particuliere collectie, eigendom van Rozendaler Fré van Dam. "In zijn huis en de kelder daarvan op Rozendaal had hij al een enorme collectie mineralen en fossielen", legt André van Sisseren uit. Hij is voorzitter van de stichting die het museum beheert en exploiteert. "Maar op een bepaald moment kon er echt niets meer bij in het huis van Van Dam en kocht hij een pand aan de Parkstraat in Velp. Dat is een voormalige opslag van tapijten en daardoor sterk genoeg gebouwd om onze zware collectie te kunnen dragen. De collectie van Fré van Dam kwam daarmee pas goed tot z’n recht in een echt museum en is sindsdien alleen maar gegroeid."

De heer Van Dam overleed anderhalf jaar geleden, maar voor het museum had dat behalve de droefenis om het wegvallen van de stichter en weldoener, verder geen vervelende gevolgen. De oprichter en financier had namelijk alles overgedragen aan de stichting die het Geologisch Museum Velp nu bezit. "Op zich is het wel uniek", vertelt Van Sisseren. "We hebben een eigen pand, een hele mooie collectie en hebben met onze 3200 bezoekers per jaar een gezonde exploitatie. Vooral dankzij de 35 vrijwilligers kunnen we dat allemaal doen en beheren en ook nog eens zes dagen per week open zijn!"

Het doel van het museum is het bewaren, uitbreiden een tentoonstellen van de collectie voor een breed publiek. Ook wil het museum de geologie – eigenlijk de basis van alles – toegankelijk maken voor de jeugd. Scholen en groepen zijn dan ook zeer welkom. "Ik denk dat we jaarlijks al zo’n 20 tot 25 schoolklassen ontvangen. Die krijgen niet alleen een rondleiding waar ze veel van opsteken, maar kunnen ook aan de slag. Ze kunnen mineralen bekijken onder microscopen, zelf steentjes slijpen of in het museum een mineralen-speurtocht doen", legt André van Sisseren uit. "Kinderen van pakweg 7 tot 14 jaar zijn opvallend vaak zeer geïnteresseerd in mineralen en fossielen."

Het museum blijkt overigens bij zowel mannen als vrouwen in trek. Edelstenen spreken tot de verbeelding van vrouwen en in de museumwinkel is een enorme collectie fraaie stenen te koop. "Ze worden dikwijls gebruikt in sierraden", aldus Van Sisseren. "We zien hier ook wel juweliers en edelsmeden die stenen komen uitzoeken."

Het museum aan de Parkstraat in Velp heeft de grootste collectie mineralen die is uitgestald voor publiek. Er zijn tegen de 1500 soorten te zien. Regelmatig krijgt het Velpse museum schenkingen en ook worden stukken aangekocht die de collectie verrijken. Het museum is lid van de museumvereniging en heeft een officiële registratie. Er kan dus gebruik worden gemaakt van de Museumjaarkaart.

Het 20-jarig jubileum wordt zoals gezegd zaterdag gevierd met een Grote Mineralen, Fossielen en Sieradenbeurs in Parkstaete en in het eigen museum, beiden van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De entree voor de twee locaties samen is voor volwassenen 6,- euro en voor kinderen van 6 t/m 13 jaar 3,- euro.
Op de beurs zijn diverse verkoopstands te zien, kunnen bollen (geodes) worden gekraakt, kunnen bezoekers mineralen laten determineren, is er een workshop gesteente determineren en demonstraties cabochon slijpen, fossielen prepareren en micro-mounten. In het museum kunnen kinderen steentjes slijpen, start de wandeling door Velp met als thema ‘Natuursteen in de stad’ en is de tijdelijke tentoonstelling over 20 jaar Gelders Geologisch Museum te zien.

www.geologischmuseum.nl

foto: André van Sisseren bij enkele van de bijzondere stenen in het Gelders Geologosch Museum. Zaterdag viert het zijn 20-jarig bestaan – foto: Wencel Maresch

Lees ook

Brandweerlieden in de dop

VELP – Dat het met de veiligheid in ons land in de toekomst wel goed …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.