Home / Bronckhorst / Achterhoek naar Brussel voor snel internet

Achterhoek naar Brussel voor snel internet

BRONCKHORST – Om het belang van snel internet voor onze regio kracht bij te zetten, reisde wethouder Paul Seesing van de gemeente Bronckhorst samen met wethouder Han Boer van Berkelland en Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van Gelderland, af naar Brussel. Ze probeerden daar samen de Europese beleidmakers te overtuigen dat snel internet in het Achterhoekse buitengebied van groot belang is.

Het subsidiëren van internet met een hogere snelheid 30 Megabit per seconde (Mbps) mag niet volgens de regels van de EU. De Gelderse vertegenwoordigers vroegen in Brussel of deze grens niet kan worden opgerekt. Uit studies blijkt dat 30 Mbps binnen afziende tijd niet meer voldoende is. De partijen die samen een breedbandnetwerk in de Achterhoek aan willen leggen, doen dit liever in één keer goed. Paul Seesing: “De Europarlementariërs die wij spraken, hadden begrip voor ons standpunt. Maar het is de Europese Commissie die de regel moet aanpassen.” Of en wanneer dat gaat gebeuren weet Seesing niet.

De landelijke overheid heeft in Nederland geen wettelijke taak bij breedband in het landelijke gebied. Ze draagt ook financieel niet bij. Andere overheden pakken die rol wel op. Zo zijn de Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland al een tijd bezig. Maar de ingewikkelde materie en de positie van marktpartijen maken het niet makkelijk in dit project. Het gevolg is dat een concrete aanbod aan bewoners voor snel internet in het buitengebied nog ongeveer een jaar gaat duren. Provincie en gemeenten werken nu aan een passende aanpak binnen de mogelijkheden van Europese Commissie.
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.