Home / Bronckhorst / Aanleg glasvezel buitengebied Achterhoek gaat langer duren

Aanleg glasvezel buitengebied Achterhoek gaat langer duren

BRONCKHORST / DOESBURG – De aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek laat nog even op zich wachten. Volgens de Europese wetgeving mogen overheden, zoals gemeenten en provincie, geen steun geven aan commerciële activiteiten. Het plan om breedband te realiseren, wordt nog steeds uitgevoerd, maar moet regelmatig worden getoetst in Brussel.

De provincie zou samen met tien Achterhoekse gemeenten, waaronder Doesburg en Bronckhorst, een eigen breedbandbedrijf starten. Marktpartijen tonen vooralsnog geen interesse in het buitengebied en daarom besloten overheden zelf het heft in handen te nemen. Hier is Brussel het niet mee eens. Er is Europese wetgeving die paal en perk stelt aan staatssteun of het verdringen van de markt. De initiatiefnemers dachten dat er niets aan de hand was, financiële steun aan het buitengebied is immers wel toegestaan, maar die vlieger gaat dus niet op.
Provincie en gemeenten werken nu aan een passende aanpak binnen de mogelijkheden van Brussel. De weg tot de aanleg van het netwerk leidt via een aantal stappen met tussentijdse toetsing in de markt. Het doorlopen van al die stappen en de daarbij horende (reactie)tijd vraagt ongeveer een jaar en dus kan pas over een jaar een concreet aanbod worden gedaan aan bewoners van het buitengebied. Wat dit betekent voor het op te richten eigen bedrijf weten de provincie en gemeenten nog niet.
“Breedband is belangrijk voor de leefbaarheid op het platteland”, zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. “Het biedt mogelijkheden voor bedrijven, maar ook op het gebied van zorg – het helpt mensen langer thuis te blijven wonen – en op het gebied van onderwijs – bijvoorbeeld het online terugkijken van colleges, en voor bedrijven.” Binnen dit project wordt gekeken naar de aanleg van breedband in de zogenaamde witte gebieden, waar nog geen coaxkabel ligt en geen enkele vorm van breedband beschikbaar is.

 

Lees ook

Bronckhorst verlaagt rente voor sociale leningen

BRONCKHORST – B en W van Bronckhorst hebben besloten de rente voor sociale leningen van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.