Home / Dieren / Installatiebedrijf Smeijer gaat het GROEN aanpakken

Installatiebedrijf Smeijer gaat het GROEN aanpakken

DIEREN – In het kader van het milieu en energieverspilling probeert Installatiebedrijf Smeijer uit Dieren mensen er bewust van te maken dat er tegenwoordig meer mogelijkheden zijn om het milieu te sparen en tegelijkertijd goedkoper uit te zijn op het gebied van elektriciteit en gas.

In gesprek met de heer Smeijer, eigenaar van het installatiebedrijf, werd al snel duidelijk dat er meer te halen is op het gebied van energieterugwinning. Naast de bekende vormen, zoals PV-panelen die elektriciteit terugleveren en warmtepompen die gas besparen, zijn er ook al een tijd andere mogelijkheden om energie terug te leveren, oftewel te besparen, die minder grote aanschafkosten met zich meebrengen. Deze alternatieven zijn minder bekend, maar zeker de moeite van het overwegen waard. Het gaat vaak om kleinere investeringen, maar ook veel kleine investeringen kunnen gunstige meterstanden opleveren.

Om te beginnen zijn er al wat jaren fabrikanten bezig om een zeer zuinige woonhuis-ventilatiebox op de markt te brengen. Deze wordt geleverd met een gelijkstroommotor, die vele malen zuiniger en stiller is dan de oude serie met een wisselstroommotor. Omdat deze boxen vaak gebruikt worden ter afzuiging van badkamer, keuken en toiletruimte, draaien deze behoorlijk veel in een gemiddeld huishouden. Bij de investering in een nieuwe box heeft men de kosten van aanschaf binnen enkele jaren weer terugverdiend, waarna er echt wordt bespaard..
Verder is er nog de vrij nieuw op de markt gelanceerde A-label cv-pomp. Deze wordt in de nieuwere HR cv-ketels meegeleverd en is volgend jaar verplicht in alle nieuwe toestellen. Deze pompen gebruiken maar ongeveer maar 10 procent van de energie die de standaard pompen nodig hebben. Bij een HR ketel draait de pomp natuurlijk niet continu, maar kan men toch wel rekenen op 50 euro minder stroomverbruik per jaar, een besparing van al gauw rond de 750 à 800 euro op de levensduur van het toestel.

Deze pompen zijn nog verdienstelijker in combinatie met een vloerverwarmingsinstallatie. Smeijer: "Wat wij in de praktijk zien is dat deze vloerverwarmingspompen dag en nacht draaien, ook in de zomer, omdat men bang is dat de pomp in de winter vast zit wanneer deze in de zomer wordt uitgezet. Met een A-label pomp kan men al gauw stroom terugverdienen, een standaard pomp kost al snel 175 euro op jaarbasis aan stroom. Een A-labelpomp reduceert dit naar 20 euro. Verder kan er tevens een pompschakeling op gemaakt worden, zodat de pomp alleen gaat draaien als er warmte door de aanvoer buis gaat stromen."

Ook op het gebied van radiatoren is er een winst te behalen op het reduceren van de gasrekening en daarmee ook de uitstoot van rookgassen. Het merk Henrad, bekend van de traditionele paneelradiatoren, heeft sinds een paar jaar de serie M-eco op de markt gebracht. Deze radiator, ook wel de ‘groene’ radiator genoemd, heeft via de ontwikkeling van een speciaal geconstrueerde voorplaat meer opbrengst dan een standaard radiator in hetzelfde formaat. Er is dus minder gas nodig om dezelfde warmtebehoefte te krijgen.
Ook het merk Jaga heeft een convector op de markt gebracht onder de naam Low H2o, die met minder water hogere rendementen behaalt. Deze convector is tevens uitvoerbaar met speciale kleine ventilators, waardoor het rendement nog meer toeneemt en zo erg geschikt is voor een Hr ketel. Dit type is ook erg in trek bij de architecten in nieuwbouw om aan de gevraagde energielabels te voldoen.
Vroeger werden de convectoren in convectorputten en radiatoren slecht beoordeeld, omdat deze altijd een hoge watertemperatuur nodig hebben. Ze waren dus tegenstrijdig aan het regelprincipe van een HR-ketel, maar dit is met deze aanpassing verleden tijd. Mensen die de oude situatie nog in huis hebben, kunnen dit alternatief zeker overwegen.
Als laatste zijn er de aluminium radiatoren, deze hebben een erg hoog stralingsvermogen en doen dit met minder cv-water dan de standaard radiatoren.

Smeijer laat u door middel van deze kleine uitleg zien wat de mogelijkheden zijn om met ook kleine investeringen geld te besparen op energie. Maak daarom een afspraak om uw huis te laten checken op verbeterpunten. U krijgt daardoor een inzicht van de mogelijkheden en als u wilt, volgt daaruit een vrijblijvende prijsopgave, zodat u niet voor verassingen komt te staan.
Doe er uw voordeel mee, denk net zoals Installatiebedrijf Smeijer en laat onze regio de ‘groenste’ van Nederland worden.

Installatiebedrijf Smeijer
Rinaldostraat 1
6953CP Dieren
0313-414455
WWW.SMEIJER.NL
 

Lees ook

Muzikaal cabaret bij RhederArt Dieren

DIEREN – Met alweer hun derde show, getiteld Vibrato!, doen Maartje en Kine vrijdag 18 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.