Home / Regio / Geweldige viering bevrijding

Geweldige viering bevrijding

REGIO – De bevrijding van 16 april 1945 herleefde zaterdag aan de Veluwezoom. Tussen Velp en Dieren trok de hele dag een lange colonne militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de dorpen en langs historische routes in de natuurgebieden.

In Velp ontvingen de ‘bevrijders’ een ware bloemenhulde na hun vertrek bij Larenstein. In Rheden was het enorm druk en was zelfs een ereboog van hout en dennengroen opgericht, zoals in 1945. In Doesburg, dat ook werd bezocht, was de historische binnenstad natuurlijk een geweldig decor voor het historische materiaal en hun berijders. Ellecom onthaalde de stoet aan de Hofstetterlaan met bloemen, vlaggen en chocola. En na een lus door de bossen van Middachten en Twickel arriveerde de hele bubs uiteindelijk bij de sluis in Dieren.

Daar was een grote fototentoonstelling ingericht en werd met originele radiosets uit de oorlog een demonstratie gegeven. Ook onthulde burgemeester Petra van Wingerden daar nabij het monument ter ere van de bevrijding, samen met wethouder Tjebbe Vughts, een bevrijdingsbank. Het plaatje kreeg ook daar extra kleur door de in jaren veertig gestoken toneelgroepen, die op de voertuigen meereden, zoals de burgers ook in 1945 overal deden als de bevrijders binnen trokken.

Naast al het rollend materieel waren ook de pipers van de Seaforth Highlanders en de zangeressen van de Starlight Sisters de hele dag present, om op alle vijf stopplaatsen op te treden. En of het zo moest zijn, was het zaterdag net zo’n zonovergoten dag als die maandag 16 april in 1945. Ook dat droeg zeer bij aan de massale publieke belangstelling en het geweldige verloop van de dag.

De foto’s in dit album zijn gemaakt door: Lotte Bienias, Linda Peppelman, Han Uenk, Jan Woelders en Wencel Maresch
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.