Home / Dieren / Herdenking in Dieren

Herdenking in Dieren

DIEREN – Op maandag 16 april 1945 werd het dorp Dieren bevrijd van de Duitse bezetters. Dat feit wordt jaarlijks herdacht bij het gedenkteken in het Carolinapark. Zo ook donderdagmiddag. Leerlingen van basisschool De Boomgaard en Emmaschool en van scholengemeenschap Het Rhedens waren daarbij aanwezig en leverden bijdragen in de vorm van eigen teksten en gedichten. In de periode voor de herdenking hadden ze op hun school bezoek gehad van Harry Leeman, die als kind oorlog en bevrijding in Dieren had meegemaakt en daar jaarlijks tegen de jonge generatie over vertelt. Het is een verhaal, zíjn verhaal, dat goed overkomt en indruk maakt omdat het herkenbaar en lokaal is. En gelukkig heeft de organiserende stichting het nu ook in in druk laten verschijnen, zodat het voor altijd bewaard kan blijven.

Burgemeester Petra van Wingerden hield ook een toespraak, haar derde al die dag. Maar ze maakte er alles behalve een routineklus van. Ze wees op de gevaren van een maatschappij waarin niet de verbinding, maar juist de verschillen worden benadrukt. En ze legde de parallellen tussen de onderdrukking en het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog en die in 2015, én de opening vorige week van een asielzoekerscentrum in Velp.

Bij het monument in het park speelde een Schotse piper, werd een minuut stilte gehouden, zongen enkele leden van het Dierens Mannenkoor het Wilhelmus en werden aansluitend kransen en bloemstukken gelegd door de burgemeester, de Dierense Oranjevereniging, de scholen, de organiserende Stichting Oranjerie Dieren, de Buurtschap van Dieren en enkele belangstellenden – foto: Wencel Maresch
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.