Home / Loenen / Leerlingen De Poort eren Franse vlieger

Leerlingen De Poort eren Franse vlieger

LOENEN – Aan een zandweggetje bij de Vrijenbergweg in Loenen, staat tegen een bosje het oorlogsmonument dat herinnert aan de plek waar op 21 maart 1945 de Franse vlieger Robert Etlin met zijn vliegtuig neerstortte.

Robert Etlin was vijfentwintig jaar toen zijn vliegtuig naar beneden werd gehaald. Samen met een ander vliegtuig kwam Etlin in de ochtend van de 21ste maart 1945 vanuit richting Eerbeek aanvliegen. Men vermoedt dat de vliegeniers het gemunt hadden op Ap Berends, die juist met paard en wagen over de Beekbergerweg reed, nabij Willem Westhof. Wellicht dat de piloten vermoedden dat dit transport voor de Duitsers was en het daarom wilden treffen, Het doelwit werd niet geraakt. Plotseling, op flinke hoogte, ontplofte het vliegtuig van Etlin. Zijn collega vloog door. De ongelukkige piloot moet vrijwel op slag zijn gedood. Brokstukken van het vliegtuig werden overal op het bouwland achter de Ronde Akker gevonden.

De Franse vlieger werd begraven op de begraafsplaats van de Hervormde kerk in Loenen. De toenmalige predikant D.J. van de Burgt stuurde foto’s naar de ouders van de omgekomen vliegenier. Er ontstond een goed contact tussen beide families. De ouders van Robert Etlin bezochten enige malen het graf van hun omgekomen zoon. Later werd het stoffelijk overschot overgebracht naar Frankrijk. Het kruis op het graf werd toen overgeplaatst naar de plaats aan het weggetje waar de vliegenier neerstortte. Later, op 20 januari 1975, kwam er op deze plek een blijvend monument. Op de steen het opschrift ‘Hier liet ik mijn leven voor uw vrijheid. Pasant bezin u”.

Om de herinnering aan de oorlog ook bij de jeugd levend te houden, heeft de RK Basisschool Aloysiuspoort (nu De Poort) jaren geleden het onderhoud van het monument voor haar rekening gekomen. Jaarlijks plegen de leerlingen onderhoud en is er op 21 maart een korte herdenking. De familie Etlin kan dit bijzonder waarderen. Jaarlijks stellen zij een bedrag beschikbaar voor de hoogste klassen van de Loenense scholen die excursies maken naar Westerbork, Annie Frankhuis of ander doel die herinnert aan de oorlog.
Ook vorige week waren de leerlingen van De Poort bij het herdenkingsmonument van Robert Etlin. Omdat het juist zeventig jaar was geleden, werd extra aandacht geschonken aan deze droevige gebeurtenis. Er werden gedichten en verhalen voorgelezen door de kinderen. Ook veel bloemen gelegd.

Bij de foto:
Veel bloemen bij het monument van de omgekomen Franse vliegenier Robert Etlin – foto Martien Kobussen

 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.