Home / Velp / Beeldbepalende zomereik Velp-Zuid legt loodje voor nieuwbouw

Beeldbepalende zomereik Velp-Zuid legt loodje voor nieuwbouw

VELP – Rond 25 maart loopt de bezwaartermijn af van de kapvergunning van de grote zomereik op de hoek van het Van Kolplein – Groen van Prinstererstraat in Velp-Zuid. Eigenaar Vivare had in december 2014 via aannemer Optimum+ (Klomps Bouwbedrijf) deze omgevingsvergunning aangevraagd. Reden hiervoor is dat de boom bij het uitvoeren van de nieuwbouw onoverkomelijk belemmert. Dit bezwaar is na de gebruikelijke toetsing door de gemeente gehonoreerd.

Eén van de nieuw te bouwen huizen in een rijtje van drie komt deels onder de boomkroon, op de plek van de huidige woningen te staan. Daarnaast is de kraanopstelplaats en het manoeuvreren met prefab bouwmateriaal vrijwel onuitvoerbaar volgens plan.

“Het is jammer dat deze kerngezonde en stoere inheemse boom moet wijken, omdat hij groot is geworden op een plek die nu onhandig blijkt. De zomereik meet ruim een meter stamdiameter en daarmee is het één van de grootste bomen binnen de bebouwde kom van Velp-Zuid en waarschijnlijk de enige zomereik van betekenis. Hij is minstens even oud als de sloophuizen: circa 85 jaar. De boom stond sinds 2013 op de lijst bijzondere bomen van particulieren vanwege zijn beeldbepalend karakter. Destijds was dat op voordracht van het Wijkplatform Velp-Zuid”, vertelt buurtbewoner Jeroen Boland.
Boland: “Feitelijk heeft gemeente Rheden onopgemerkt al over het lot van deze boom beslist door in augustus 2014 de bouwvergunning af te geven. Zo wordt naast de 86 verouderde woningen ook een vitale oude eik gesloopt. Voor de woningen komen 80 prachtige nieuwe huizen terug; voor de boom is een minimale herplantplicht aan Vivare opgelegd van 20 à 30 centimeter stamomtrek”.
Er is gevraagd aan de gemeente Rheden en aan Vivare, om de stam te verwerken in de herinrichting van het Van Kolplein in voorjaar 2016. Voorstellen daarvoor zijn welkom.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.