Grootse bevrijdingsrit trekt 18 april door de regio

REGIO – Dit jaar wordt herdacht en gevierd dat ons land 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Dat gebeurde in deze regio op 16 april 1945. Verschillende comités en Oranjeverenigingen zijn al druk met de voorbereidingen. Vast staat reeds dat op zaterdag 18 april een grote bevrijdingsrit wordt gehouden, die verschillende plaatsten in de regio aan doet.

Op zaterdag 18 april verzamelen de authentieke legervoertuigen van Keep Them Rolling zich in Velp, waar het verzamelen en de start is. Verwacht wordt deelname van zo’n vijftig chauffeurs en hun voertuigen, die allemaal tussen de 75 en 70 jaar oud zijn. De colonne met Willys Jeeps, GMC-trucks, Dodge weapen carriers en andere soms hele bijzondere voertuigen, werkt een historische route af. Ook enkele rupsvoertuigen zoals de Brencarrier en de Weasel en een grote DUKW amfibietruck maken deel uit van de colonne, die wordt begeleid door motorrijders op hun bejaarde ééncilinders, gestoken in originele MP-outfit.

De organisatie van het technische gedeelte is in handen van de Living History groep ‘Summer of 1943 – England’. Veel bijzonder Engels/Canadees materiaal van fabrieken als Fordson, Hilman, Austin en Chevrolet zal dan ook rijdend te bewonderen zijn. Het is de bedoeling van de organisatie dat zowel de voertuigen als de inzittenden zo veel mogelijk het beeld van 16 april 1945 weer tot leven wekken. Een aantal voertuigen zal ook van wapens zijn voorzien, want hoewel Keep Them Rolling niets heeft van oorlogje spelen, hoort ook het wapentuig op hun voertuigen er bij.

Naast vertrekplaats Velp, worden eveneens Rheden, Ellecom, Doesburg en Dieren/Spankeren aangedaan. Ook op het sluizencomplex in Dieren wordt een programma afgewerkt, met onder meer de onthulling van een door de firma Ground Level aangeboden bevrijdingsbank, die zal worden geplaatst naast het al bestaande monumentje en de luistersteen van de Liberation Route. Op die plek wordt ook een tentoonstelling met foto’s en voorwerpen uit de oorlog ingericht. Maar ook in Velp, Rheden, Ellecom en Doesburg wordt telkens een programma gehouden als de voertuigen daar arriveren of soms zelfs de hele dag. De Starlight Sisters treden in elke stopplaats op met hun 40-45 repertoire en in elke plaats gaan de pipers van de Seaforth Highlanders voorop.

Voor de deelnemers van Keep Them Rolling belooft het een bijzondere rit te worden, want dankzij de welwillende medewerking van de terreineigenaren Natuurmonumenten, Twickel en Middachten, is een schitterende route door de bossen van de Veluwezoom uitgezet. In april 1945 werden veel wegen door de terugtrekkende Duitsers versperd, waardoor grote delen van de opmars naar de bevrijding van de Veluwezoom door de bossen en uiterwaarden plaats vond. Ook dat aspect van de bevrijding kan op deze wijze dus worden benaderd.

Alle andere activiteiten, het exacte tijdschema en de precieze route worden op een later tijdstip bekendgemaakt, maar vast staat al wel dat de Veluwezoom en Doesburg op zaterdag 18 april 70 jaar bevrijding op grootse wijze gaan vieren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.